DR-chef efter politianmeldelse: Skjult kamera er nødvendigt

Dokumentarchef understreger, at der er tale om »væsentlig samfundsmæssig interesse« i DRs programmer om skattely, som nu har fået Jyske Bank til at politianmelde DR.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Jyske Bank taler med to tunger, og derfor er det helt nødvendigt at bruge skjult kamera, når man vil afdække, hvordan banken rådgiver kunder i, hvordan man slipper for at betale skat i Danmark.

Det understreger DRs dokumentarchef, Steen Jensen, efter at Jyske Bank i Schweiz har politianmeldt DR for brug af skjult kamera i forbindelse med optagelser til mandag aftens udsendelse i programserien »I Skattely«. Til Politikens hjemmeside siger han:

»Når vi er kommet til Jyske Bank som DR-journalister, så har vi fået det svar, at al deres rådgivning er legal. Når vi kommer som forretningsfolk og har optaget med skjult kamera, så har de sagt noget andet. Vi ville ikke kunne rejse debatten i Danmark uden at bruge disse metoder,« siger Steen Jensen.

Overfor dr.dk understreger Steen Jensen, at man har fulgt DRs etiske retningslinjer, og man kun bruger skjult kamera, når det er af »væsentlig samfundsmæssig interesse.«

»Vi føler, at vores skjulte optagelser i Schweiz har været nødvendigt for at dokumentere det, vi har villet dokumentere. Vi har sat en dagsorden, som har omfattet hele samfundet, og vi ville ikke kunne have rejst den debat, hvis vi ikke havde brugt den metode,« siger han til dr.dk.

Ifølge DR kan man i udsendelsen mandag aften se, hvordan en journalist - forklædt som forretningsmand - får en række råd til, hvordan man skal styre uden om de danske skattemyndighedernes søgelys.

Rådene bliver givet af Jyske Banks formuerådgiver i Schweiz, der blandt andet rådgiver DRs fiktive forretningsmand til at flytte sine patenter ud af Danmark til et skattely i Gibraltar.

Jyske Bank understreger mandag i en pressemeddelelse, at DR kun viser en brøkdel af den rådgivning, man har givet »kunden«, ligesom banken gør det klart, at man i forløbet har frarådet DR-journalisten mod skatteunddragelse og mod ulovlige transaktioner.

»Der er foregået en massiv overvågning med i alt 11 timers skjulte optagelser, som er blevet redigeret og klippet ned til nogle få minutter i udsendelsen, uden at baggrunden og den rigtige sammenhæng for Jyske Banks kommentarer og rådgivning fremgår,« skriver banken.

DRs dokumentarchef afviser den udlægning.

»Der er ikke tale om overvågning. Overvågning er, når man forfølger nogen. Her har vi brugt skjult kamera i helt konkrete situationer og møder,« siger Steen Jensen.

DR understreger, at programmet til trods for politianmeldelsen bliver sendt som planlagt klokken 20.40 mandag aften.