DR ændrer dokumentar efter pres fra advokater

Danmarks Radio skærer »kontroversielle scener« ud af en kritisk dokumentar om pelsindustrien. Det sker, efter at Kopenhagen Fur har fået advokater til at kontakte DRs generaldirektør, viser aktindsigt.

Dyrebeskyttelses-organisationen NOAH stod i november 2014 bag en demonstration i Oslo mod pels. Tidligere i år rasede debatten igen, efter at dokumentaren »Pels« blev vist i norsk TV. Arkivfoto: Cornelius Poppe/ NTB Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske TV-seere går glip af nogle af de mest kontroversielle scener i en omdiskuteret dokumentarfilm, der beskriver bagsiden af medaljen i den globale pelsindustri, hvor milliardkoncernen Kopenhagen Fur er en af de største aktører.

Efter trusler fra Kopenhagen Furs advokater om anmeldelse til Pressenævnet har DR udsat visningen af dokumentarfilmen i næsten et år og tilmed sendt filmen en tur i redigeringsrummet. Efter redigeringen fremstår dokumentarfilmen mindre kontroversiel, end den gjorde, da den blev vist i Norge, hvor politikere nu diskuterer stramninger og forbud mod pelsdyravl.

»Når DR2 viser filmen, bliver der tale om en redigeret udgave, hvor enkelte kontroversielle scener er skåret ud. DR har desuden givet filmen nyt navn: »Pelsaktivisten«,« fortæller filmens danske co-producent, Peter Engel fra produktionsselskabet Electric Parc, til Berlingske Business om filmen, der tidligere blev kaldt »Pels«.

Kopenhagen Fur har vist særdeles stor interesse for, hvordan filmen bliver klippet, hvem der producerer den, og hvem der finansierer den. Det viser korrespondancen mellem DR, Kopenhagen Fur og advokatfirmaet Lett, som Berlingske Business har fået aktindsigt i. Ledende medarbejdere hos Kopenhagen Fur samt advokater betalt af pelsgiganten har advaret DR imod at vise filmen, som ifølge Kopenhagen Fur bygger på optagelser gennemført af dyreaktivister. Samtidig har Kopenhagen Fur signaleret over for DRs øverste ledelse, at medievirksomheden kan forvente at få en sag på halsen, hvis filmen tegner et unuanceret billede af pelsindustrien.

»Slutteligt skal vi på vegne af vores klient forbeholde os ret til at indbringe klage over DR, såfremt DR bringer den omstridte tv-dokumentarfilm »Pels« samt at indgive en eventuel efterfølgende klage for Pressenævnet, såfremt dette skulle blive nødvendigt,« fremgår det af et brev sendt den 25. august 2014 til DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn fra Carsten Lorentzen og Niels Ankerstjerne Slot – begge er advokater hos Lett Avokatpartnerskab og repræsenterer Kopenhagen Fur.

Kopenhagen Fur har de seneste år brugt mange kræfter på at forbedre virksom-hedens omdømme, efter at der i Danmark ved flere lejligheder er blevet bragt billeder af mink, som tilsyneladende har været misrøgtede af danske pelsavlere. Kopenhagen Fur brugte bl.a. millioner af kroner på retssager og krisekommunikation i 2009 for at få sit syn på virkeligheden frem, da TV 2 satte den danske pelsindustri til debat i et såkaldt »Operation X« program. Hos Kopenhagen Fur lægger man i dag ikke skjul på, at man er glad for, at DR har fjernet nogle af de kontroversielle scener i den nye film.

»Efter hvad vi kan læse os til, har DR i nogen grad reageret på nogle af de kritiske punkter i filmen, som vi har peget på,« siger Sander Jacobsen, cheflobbyist hos Kopenhagen Fur.

»Vi fastholder dog kritikken af, at man i DR bruger licensmidler til en produktion, som er politisk motiveret og lavet af en meget yderligtgående kreds af personer. Det svarer til, at man bevilger skattekroner eller licensmidler til al-Qaeda for at få lavet en dokumentarfilm om terrorisme,« siger Sander Jacobsen.

Siger du dermed, at DR skal kende journalisters politiske overbevisning, før man lader dem udføre journalistik om jer eller andre temaer?

»Pointen er her, at DR køber produktet ude i byen, og at det slet ikke er journalister, men aktivister, som har lavet det,« siger Sander Jacobsen.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Danmarks Radio før deadline. Men redaktør hos DR Medier Erling Groth har tidligere forklaret til Berlingske, at den oprindelige version af filmen ikke har levet op til de presseetiske regler i Danmark, og at DR på denne baggrund har bedt producenten omredigere filmen. Berlingskes aktindsigt viser endvidere, at DR har betalt 200.000 kr. til produktion af dokumentarfilmen, mens Det Danske Filminstitut har bidraget med 375.000 kr. til den. Filmen er nu blevet programsat og bliver efter Berlingskes oplysninger vist i uge 40.

Beklageligvis skrev vi i første udgave af artiklen, at Det Danske Filminstitut havde støttet filmen med 300.000 kroner. Der er retteligt tale om 375.000 kroner.