Donkey Republic trodser kommunalt varsel om påbud: Vores cykler står på offentligt område

Krigen mellem Københavns Kommunes Teknik og Miljøforvaltning og udlejerne af cykler og løbehjul fortsætter, selvom forvaltningen i klare vendinger har bedt udlejerne stoppe med at opstille køretøjer og udleje dem fra offentlig grund. Donkey Republic slår fast, at man fortsætter med at stille udlejningscykler på offentligt område.

Donkey Republic lægger ikke skjul på, at firmaet cykler er opstillet til udlejning på offentligt område. »Vi ser ikke vores forretning som ulovlig. Det er vores fortolkning af Vejloven, som vi har haft jurister på, og den er anderledes end kommunen,« lyder det fra virksomhedens kommunikationsdirektør Caroline Steiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dansk-baserede cykeludlejer Donkey Republic har ikke tænkt sig at ændre sit koncept, selvom det er det, Københavns Kommune forsøger at presse igennem med sidste uges varsel om påbud til udlejerne af cykler og el-scootere i København.

Tværtimod agter Donkey Republic at fortsætte med at stille cykler op i byen og udleje dem som hidtil via selskabets app, der både viser, hvor der findes ledige cykler og angiver de såkaldte »hubs«, hvor kunderne skal stille cyklerne tilbage.

»Vi har ingen planer om at ændre vores koncept om at placere cyklerne i hubs. Det fungerer rigtig godt og gør det muligt for os at finde de cykler, der står uden for en hub, eller som ikke fungerer og skal hentes ind til reparation,« siger Caroline Steiner, kommunikationsdirektør for Donkey Republic.

Hun understreger dog, at selskabet gerne vil i dialog med kommunen om, hvor hubs'ene er placeret og antallet af hubs.

En »hub« er et afleveringsted, hvor den, der har lejet cyklen skal stille sin cykel. Hvis cyklen ikke bliver stillet korrekt, får kunden en ekstraregning, og Donkey Republic henter cyklen. Donkeys hubs kan ses i selskabets app, og det fremgår tydeligt, at Donkey har mange hubs på offentlige områder i København.

»Vores hubs ligger på offentligt område«

Og selvom Københavns Kommunes Teknik og Miljøforvaltning har været meget tydelige omkring, at udlejningscykler og løbehjul ikke må stilles på offentligt område, lægger Donkey Republic ikke skjul på, at deres hubs er placeret ude på offentligt område.

»Vi er helt sikre på, at cyklerne ikke står på privat område. Vores hubs ligger på offentligt område,« siger Caroline Steiner.

Kommunen har jo hele tiden sagt, at det er ulovligt at stille cykler til udlejning på offentligt område uden en tilladelse, og det er også det, Kommunen skriver i varslet om påbud. Hvorfor stiller I dem så på offentligt område?

»Vi har en dialog med kommunen om det, fordi vi gerne vil have en licens. Indtil vi får det, stiller vi vores cykler på offentligt område, ligesom alle andre private stiller deres cykler.«

Caroline Steiner, kommunikationschef, Donkey Republic

»Vi gerne vil have en licens. Indtil vi får det, stiller vi vores cykler på offentlige område, ligesom alle andre private stiller deres cykler«


Men I er en virksomhed, og jeres cykler er til udlejning. Kommunen siger klart og tydeligt, at det kræver en tilladelse, hvis en virksomhed vil stille cykler op til udlejning, og den vil de ikke give jer. Hvorfor stiller I dem alligevel på offentligt område?

»Ja, kommunen siger, at det er ulovligt. Men vi ser ikke vores forretning som ulovlig. Det er vores fortolkning af Vejloven, som vi har haft jurister på, og den er anderledes end kommunens. Vejloven skal gøre det lettere at blive transporteret, og det gør vi ved at tilbyde nem og hurtig transport,« siger Caroline Steiner.

Donkey Republic skriver på kommentar

Donkey Republic er i gang med at skrive deres kommentarer til kommunens varsel om påbud. Kommentarerne skal afleveres senest ved udgangen af denne uge, fredag 15. marts.

»Vi fastholder vores ret til at kommentere på varslet, inden et reelt varsel udstedes. Derudover afventer vi fortsat, at forslaget til regulering kommer til afstemning i Teknik- og Miljøudvalget den 18. marts som planlagt. Hvis forslaget stemmes igennem, forventer vi, at varslet om påbud vil bortfalde,« siger Caroline Steiner.

Donkey Republic blev etableret i København i 2014 og har siden konkurreret om udlejning af cykler med lokale cykelhandlere og Københavns Kommunes hvide bycykler. Selskabet, hvis løsning sidste år blev valgt som den nye, officielle bycykel i Aarhus, rejste for nylig 30 mio. kr. i ny kapital fra blandt andre venturefonden Nordic Eye, som Peter Warnøe og Lars Tvede står bag. Donkey Republics hovedaktionær er Vækstfonden efterfulgt af Nordic Eye.