DONGs TV-satsning med fibernet presset i knæ

Kort efter stor nedskrivning på DONGs fibernet, dropper energiselskabet nu samarbejdet med Viasat, der har leveret TV-kanaler til den dyre bredbåndssatsning. Samtidig åbner ledelsen for et frasalg.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er meget lange udsigter til overskud på elselskabernes stort anlagte udrulning af fibernet til telefon, TV og internet. Nu skruer landets største energiselskab kraftigt ned for TV-satsningen.

DONG dropper aftalen med Viasat, der de seneste år har leveret TV-kanaler til selskabets kunder på fibernettet. Aftalen blev for tre år siden præsenteret som en revolution af TV-markedet, men siden har elselskabernes måttet sande, at kundetilgangen til de dyre fibernet slet ikke har levet op til forventningerne.

Med Viasat må DONGs TV-kunder nu vinke farvel til en række populære kanaler, heriblandt TV 3 og 3+. Ifølge Viasat skyldes bruddet med DONG, at energiselskabet kun ville indgå en etårig aftale. Det kan indikere, at DONG overvejer at skille sig af med fibernettet eller driften af det. Det er et scenarie, som DONG-ledelsen, da heller ikke afviser.

»Der er ikke mere optimisme eller pessimisme, end hvis du spurgte mig for et halvt år siden. Vi har et produkt, som vi er stolte af. Men om det er os, der skal drive det i fremtiden, må en forretningscase vise,« siger René Vedø, direktør i DONG Energy med ansvar for fibernettet.

Han afviser imidlertid, at beslutningen om at bryde med Viasat skal ses som et udtryk for, at man arbejder hen mod et salg.

Mangler kunder
»Beslutningen om Viasat er rent kommerciel og har ingen sammenhæng med andre strategiske tiltag. Viasat har slet ikke været den magnet, som vi satsede på. Det har været vanskeligt at få det antal kunder, som var ønsket på aftalen, så vi har måttet betale et meget stort, tocifret millionbeløb i garantier. Derfor er aftalen sagt op,« siger han.

Dong Energy (tidligere NESA) har i øjeblikket 20.000 privatkunder på sit fibernet samt en del erhvervskunder. Og selvom erhvervsmarkedet har udviklet sig positivt, lægger René Vedø ikke skjul på, at antallet af privatkunder er noget lavere, end man forventede for tre år siden. Dong meddeler dog, at man vil fortsætte udrulningen af fibernettet i 2010.

»Men vi er altid parat til at se på andre forretningsformer. Hvis nogen kan gøre det bedre end os, lytter vi naturligvis,« siger René Vedø, der nedtoner betydningen af, at Viasats programpakke udgår af selskabets TV-tilbud, der stadig tæller en række populære danske TV-kanaler. Det gør man ikke hos Danske Bank.

»Viasat er altafgørende for elselskabernes TV-salg. At Via­sat manglede i begyndelsen, er en af grundene til, at salget længe stod i stampe. Folk ville have Champions League og Superliga,« siger Poul Ernst Jessen, aktieanalytiker i Danske Bank.

Han skønner, at elselskaberne i Danmark sammenlagt har brugt mellem fem og seks milliarder kroner på deres fibernet. Med godt 120.000 kunder tilsammen er der med andre ord lang vej til, at investeringen tjener sig hjem.

Og spørgsmålet er, hvor længe de store investeringer kan forsvares. En mulighed, der diskuteres blandt elselskaberne, er et fælles driftsselskab frem for de nuværende 13 forskellige bredbåndsselskaber.

El-selskaberne er ikke mindst presset af en konstant faldende pris på netforbindelser, ligesom især mobilt bredbånd (dataforbindelse via mobilnettet fra enten en avanceret mobiltelefon eller en bærbar PC) har vundet kraftigt frem det seneste år.

I det seneste regnskab fra DONG Energy har ledelsen netop nedskrevet værdien af sit fibernet med 152 mio. kr.

»Genindvindingsværdien påvirkes væsentligst af forventningerne til tidspunktet for et egentligt gennembrud i markedsmodningen for fibernet. I forbindelse med nedskrivningstesten er det skønnet, at der i forhold til tidligere skøn vil ske en udskydelse af markedsmodningen,« står der i årsrapport for 2008.

Det første af de 14 bredbåndsselskaber under elselskaberne, Midtvest Bredbånd, gik i betalingsstandsning 9. januar og afventer nu en løsning, som enten bliver et salg eller en konkurs. Midtvest Bredbånd ejes af seks midt- og vestjyske energiselskaber i fællesskab og har fået frist til 9. juli. Hos TeliaStofa oplyser man, at man ikke har fået et tilbud fra DONGs fibernet, mens man hos landets største udbyder af Kabel TV, Yousee, ikke ønsker at kommentere situationen på fibermarkedet.