DONGs topchef til modangreb på kritikere: Bagklogt, sensationelt og konspiratorisk

Som en steppebrand ruller den genantændte debat om værdien af DONG Energy og topchef Henrik Poulsens rolle i sagen. Henrik Poulsen kalder beskyldninger imod sin egen person for himmelråbende forkerte og konspirationsteoretiske. Palaveren om DONGs bemærkelsesværdige værdistigning kommer fra folk, der ikke har brugt et sekund på at sætte sig ind i virksomheden, siger topchefen.

Henrik Poulsen, administrerende direktør for DONG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Henrik Poulsen har taget plads i de bløde læderbagsæder i direktørbilen, der skal fragte ham til Københavns Lufthavn. Bag sig har han et veloverstået møde med omkring 300 private investorer, der overvejer at sætte deres sparepenge i DONG-aktier. Energi­selskabets topchef er imponeret over småaktionærernes kvalificerede spørgsmål, men ét indspark havde han nok helst været foruden. Det fra Kritiske Aktionærers Frank Aaen.

Den tidligere finansordfører for Enhedslisten tordnede løs mod værdisætningen af DONG og mod Henrik Poulsens incitamentsprogrammer, som Henrik Poulsen i Frank Aaens optik er en af arkitekterne bag. Det er på grund af kritik som Frank Aaens, at Henrik Poulsen nu sidder i sin direktionsbil og giver svar på tiltale:

For at adressere kritikken af DONGs ­værdistigning fra 44,5 mia. kr. til potentielt 106 mia. kr., og den opfattelse, at han skulle have handlet mod sine ejeres interesse.

Værdistigningen ikke udsædvanlig

For at begynde med prisen på DONG, er kritikken den samme før som efter kapitaludvidelsen: DONG blev solgt for billigt, da Goldman Sachs indtrådte. Værdistigningen til de potentielt 106 mia. kr. beviser dette for kritikerne, men ikke for Henrik Poulsen.

»Hvis man ikke har fulgt koncernens udvikling nøje kvartal for kvartal og kun har to observationspunkter, der hedder efteråret 2013 og sommeren 2016, vil man sikkert tænke: Hold da op! Men hvis man har fulgt udviklingen, så vil man se, at vi er en helt anden virksomhed i dag end for to-tre år siden, og så vil man måske ikke være så overrasket,« siger Henrik Poulsen.

Han peger på, at en håndfuld C20-selskaber har præsteret værdistigninger, der er på linje med eller højere end DONGs.

»På den måde er det ikke usædvanligt, men det bliver usædvanligt, fordi værdien har denne fokus, og fordi folk leder efter noget sensationelt i det. Det er alt andet lige meget let i dag at se tilbage og sige: »Det kunne vi godt have forudset.« Men alt det, der er sket, var ikke helt så let at forudse i efteråret 2013.«

Planen lå der

Når Henrik Poulsen turnerer til de danske og udenlandske banker og investorer, er listen med årsager til DONGs værdivækst ganske lang. Selskabet har udbygget en enestående, markedsførende position inden for havvind, gennemført store effektiviseringer, ombygget kraftværker til biomasse, genforhandlet en række lukrative gassalgskontrakter og reduceret prisen på havvind. Alle initiativer, der blev præsenteret i selskabets 2020-­strategi, som lå klar inden DONGs famøse værdiansættelse inden kapital­udvidelsen.

»Egenkapitaltilførslen blev forhandlet i efteråret 2013, og da havde vi ikke ført bevis for alle de ting, som vi har i dag. Vi har vist, at vi kan færdigbygge fire store havvindmølle­parker til tiden og til budget, vi har bygget en udbygningsplan op og formet en langsigtet vækstplan, der har skabt perspektiv for industrien. Dengang i 2013, tror jeg ikke, at folk turde stå på benene og sige de ting, som vi siger i dag. På den måde har vi sat flueben ikke bare ved DONG Energy, men ved hele industrien,« siger Henrik Poulsen.

Men det var omvendt ikke mere forrykt, end at I jo meldte det ud?

»Nej, det var jo vores plan. Den er blevet eksekveret og leveret, og den er på nogle punkter også gået bedre, end man i 2013 turde håbe på.«

Værdien kommer ikke ud af ingenting

Overvurderede I nogle af udfordringerne ved at gennemføre jeres strategi?

»Det mener jeg ikke, at vi gjorde på det tidspunkt. Andre energikoncerner har haft samme planer som os, og de har ikke været i stand til at gennemføre dem. Det er selvfølgelig let at sidde i dag, hvor alt er gået godt, og sige: »Det må I da have vidst.« Selvfølgelig vidste vi ikke det. Dengang stod man med en virksomhed, der var i en helt anden situation på alle parametre, og vi har fået det vendt og skabt en ganske stærk vækst i driftsindtjeningen,« siger Henrik Poulsen og fortsætter næsten hviskende:

»Jeg har ikke nogen problemer med diskussionen, og jeg har ikke nogen problemer med, at folk stilller spørgsmålstegn ved det hele, men man bør bare også kigge lidt ned i virksomheden. Der er 6.700 medarbejdere, som har knoklet, og folk omtaler det, som om værdistigningen er magi og kommet ud af ingenting. Det er den altså ikke. De påstande kommer fra folk, som ikke har brugt ét sekund på at sætte sig ind i, hvad vi rent faktisk har lavet. Det er jo ikke fordi, der ikke er sket noget, og det føler jeg lidt går tabt i de halvpolitiske kampe, som har en tendens til at opstå omkring den her virksomhed.«

Bonus op til 24 mio. kr.

Det andet led i kritikken mod DONG og Henrik Poulsen har sit udspring i koncernchefens incitamentsprogram, der kan indbringe topchefen en bonus på knap 24 mio. kr., hvis DONG-aktierne lander midt i udbuds­intervallet.

Fra salen af privatinvestorer sagde Frank Aaen direkte, at ledelsen har ansvaret for, at prisen på DONG blev på 31,5 mia. kr. Yderligere motivspekulation leverede tænke­tanken Cevea i Dagbladet Politiken, hvor DONG-ledelsens incitamentsprogram blev sammenlignet med kleptokrati. Kritikerne fremfører, at Henrik Poulsen og Co. havde en interesse i at prissætte DONG så lavt som muligt for dermed at få størst muligt udbytte af en værdistigning i DONG.

»Det er himmelråbende forkert. Det må jeg sige. Det er svært at trænge igennem, for hvis du først er blevet påduttet det prædikat, har dine ord ikke den fornødne vægt. Jeg kan ikke gøre andet end at sige det, som det er: Selvfølgelig er det ikke ledelsen, der sætter prisen på aktier, og det var heller ikke ledelsen, der opfandt incitamentsprogrammet. Det var et ønske fra aktionærerne og bestyrelsen. Der er så mange præmisser i den her diskussion, der er så fundamentalt forkerte, at jeg kan have svært ved at forstå, at folk selv kan tro på den konspirationsteori, som her er opbygget,« siger Henrik Poulsen.

»En vinkel til det er at sige, at jeg ved, at det faktuelt er en fuldstændig fejlagtig gengivelse af, hvad der er foregået. Det er en konspirationsteori uden hold i virkeligheden. Det ved jeg, og det ved de mennesker omkring mig, som betyder noget for mig. Nogle gange må du spørge dig selv, hvorfor du gør det her. Jeg gør det, fordi vi er ved at opbygge en fantastisk virksomhed, som kan gøre nogle fantastiske ting, og så må jeg også være parat til at leve med at være udsat for medieopmærksomhed af denne karakter,« siger Henrik Poulsen.

Jeg kan ikke lade mig trække ned af kritikken

En stor del af kritikken mod Henrik Poulsen er kommet fra partier i Folketinget. Den danske stat vil også efter børsnoteringen være majoritetsaktionær i DONG, og ­forrest i ejerkredsen sidder der altså folkevalgte repræsentanter, der er meget skeptiske over for, hvordan kapitaludvidelsen i DONG foregik.

»Jeg kunne gruble og bekymre mig om det døgnet rundt, men så ville jeg ikke have nogen ledelseskraft til at drive virksom­heden. Jeg kan ikke lade mig trække ned af det. Men til syvende og sidst har jeg det sådan, at jeg jo er ansat af en bestyrelse, som er kontrolleret af den danske stat, og hvis den danske stat mener, at nogle andre skal drive DONG, så er det deres beslutning. Jeg forholder mig til, at jeg gør alt, hvad jeg kan, for den her koncern i døgndrift, og jeg synes, vi har skabt noget fantastisk ud af det. Det finder jeg en enorm energi og glæde ved. Så er den sådan set ikke længere.«