DONGs overpriser spærrer for jagt på Nordsø-gas

Alt for høje priser for at transportere gas fra Nordsøen til det danske fastland skader både investeringsniveauet i den danske del af Nordsøen og gør gas dyrere for de danske forbrugere. Sådan lyder det i en skarp kritik af DONGs prispolitik.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det statslige energiselskab DONG Energy tager overpriser for at lade andre benytte selskabets gasledninger. Det slår Energitilsynet fast i en opsigtsvækkende vurdering af DONGs prispolitik.

Energitilsynet vurderer også, at DONGs overpriser kan få alvorlige konsekvenser for Danmarks mulighed for at forblive selvforsynende med gas, fordi DONGs høje priser kan være med til at holde olie- og gasselskaber fra at investere i den danske undergrund.

Samtidig vil overprisen gøre det dyrere for forbrugerne i sidste ende.

DONG Energy har tidligere taget 13 øre pr. kubikmeter gas, som skal sendes gennem selskabets gasledninger. Det beløb har DONG nu sat ned til ti øre, oplyste selskabet i går i forbindelse med halvårsregnskabet.

Prisnedsættelsen gør dog ikke indtryk på Energitilsynet, der fortsat mener, at beløbet er alt for højt. Derfor har Energitilsynet »anbefalet« DONG, at selskabet sænker prisen på transport af gas til syv øre per kubikmeter.Energitilsynet og DONG har i flere år været oppe at toppes, fordi Energitilsynet mener, at DONG tager for høje priser for at lade andre gas- og olieselskaber sende gas gennem DONGs gasledning fra Nordsøen til den vestjyske by Nybro, hvor DONG har et stort lager og anlæg til gas. Gasledningerne fra Nordsøen er af afgørende betydning for den danske forsyningssikkerhed for gas, og Energitilsynet vurderer, at omkostningerne til at bruge DONGs gasledninger udgør op mod ti pct. af gasprisen på gasbørsen.

DONG Energy har i det netop offentliggjorte regnskab foretaget en nedskrivning på værdien af gasledningerne på 600 millioner kroner på grund af prisnedsættelsen på tre øre til ti øre pr. kubikmeter.

Det indikerer, at selskabet mister en indtjening på godt 50 millioner kroner årligt ved prisreduktionen. DONG mener, at syv øre er for lav en pris til at tjene penge på gasledningerne.