DONGs olieforretning er hårdt udfordret

DONGs forretning med produktion af olie og gas i Danmark og Norge er mildest talt udfordret. Bundlinjen bløder, og problemerne har medført milliardnedskrivninger i 2013.

DONG har store problemer i olieforretningen. Her ses olieboss Søren Gath Hansen på Siri-platformen i Nordsøen, der er ved at blive repareret for hele 3,5 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: fotograf jasper carlberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To områder skal vise markant fremgang de kommende år frem mod en børsnotering af DONG Energy i 2017/18, nemlig havvindmøllerne samt produktionen af olie og gas. Mens havvindmøllerne viser stabil indtjeningsfremgang, ser det til gengæld helt skidt ud for olieforretningen.

Problemerne står nærmest i kø, og DONG må derfor nedskrive med hele 3,7 milliarder kroner i olie- og gasforretningen, hvilket trækker bundlinjen i minus trods stigende omsætning."Der blev nedskrevet 1,8 mia. kr. på de norske felter Ula og Oselvar som følge af lavere reserveskøn og performance problemer på to af tre produktionsbrønde på Oselvar. Der blev nedskrevet 0,9 mia. kr. på felterne i siri-området på grund af produktionsnedlukningen, 0,5 mia. kr. på det norske felt Gyda som følge af et ændret skøn over retableringsforpligtelserne og 0,4 mia. kr. på Gassled som følge af en væsentlig reduktion af tarifferne fra 2016," forklarer DONG i årsregnskabet.

Omsætningen fra olie- og gasproduktionen steg i 2013 til 12,3 milliarder kroner fra 11,9 milliarder kroner i 2012, mens det justerede driftsresultat var negativt med 598 millioner kroner mod et overskud på den på post 820 millioner kroner i 2012.Målt på tønder steg olie- og gasproduktionen til 31,7 millioner tønder mod 28,5 millioner tønder i 2012. Hele 89 procent af produktion er i dag i Norge, hvor DONG ejer 14 procent af det store gasfelt Ormen Lange. De resterende 11 procent stammer fra den danske del af Nordsøen, hvor DONG er ramt af store problemer med Siri-felterne.

I alt ventes reparationen af Siri-felterne at løbe op i 3,5 milliarder kroner, som tidligere udmeldt. Den nye storaktionær Goldman Sachs har i øvrigt sikret sig en begrænset risiko relateret til yderligere Siri-problemer, hvis der mod forventning skulle opstå nye problemer.