DONGs olieben skærer i efterforskning og konsulenter

På trods af olieprisfald præsterer DONGs olie- og gasafdeling meget pænt. Det skyldes især besparelser, der først og fremmest har ramt selskabets efterforskning og de eksterne konsulenter, forklarer finansdirektør.

Foto: Claus Fisker

På side 12 i DONGs nyligt aflagte kvartalsregnskab står to tal, der giver de fleste i oliebranchen ondt i maven. De to tal er 108 og 54. Det ene er olieprisen i første kvartal 2014, det andet er olieprisen i første kvartal 2015.

På trods af den voldsomme prishalvering klarede DONGs olie- og gasdivision sig på linje med samme periode året inden. Det skyldes ikke mindst, at DONG har formået at tilpasse sine omkostninger på olieområdet, forklarer finansdirektør Marianne Wiinholt.

»Vi har funder besparelserne på to områder. Det ene er efterforskning. Vi borer nogle færre huller og bruger færre penge inden for det område,« siger hun, »På det andet område - indkøb - genforhandler vi mange af vores indkøbskontrakter for at få vores indkøb ned på et lavere niveau. Desuden er medarbejderne en blanding af eksterne og interne, og det er klart, at et af de første steder, man skærer, er på konsulenterne.«

DONG har gennem flere runder nedbemandet i koncernen og i november meldte man ud, at olie- og gasdivision skulle mindskes med 40-45 ansatte. Men den nedbemanding afspejles ikke i regnskaberne, hvor antallet af ansatte ligger nogenlunde stabilt.

»Vi afskediger medarbejdere, men vi insourcer også nogle konsulenter, for det er billigere at have egne medarbejdere i stedet for at have konsulenter. Vi er en vækstforretning, og vi har flere projekter, som snart kommer i drift, så det vil sige, at vi gearer op til at varetage en større forretning,« siger Marianne Wiinholt.

Koncernregnskabet for DONG var overordnet en noget kedelig affære. Og det egentlig sådan, at DONGs finansdirektør helst vil have det.

»Vi kan godt lide kedelige regnskaber, som leverer det, vi regnede med,« siger Marianne Wiinholt, der overordnet er positiv over for det nyligt aflagte regnskab, men hun regner dog ikke med, at man kan overgå sin forventninger i næste kvartal:

»Vi håber på det bedste, men jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke tror, vi kan levere det samme Q2 som sidste år. Der havde vi også en væsentlig frasalgsgevinst, og det forventer vi ikke i år, så forventningen er helt klart, at vi kommer svagere ud i andet kvartal,« siger hun.

DONG fastholder i øvrigt sine forventninger og regner med, at driftsindtjeningen for hele 2015 lander på 15,5-17,5 milliarder kroner.