DONGs hug var det største i historien

De 16 mia. kroner, som DONG tirsdag måtte nedskrive i sin olieforretning, er de største i danmarkshistorien, viser en gennemgang foretaget af Berlingske Research. Det har været nedskrivningernes årti i den europæiske energisektor.

Med den største nedskrivning i danmarkshistorien var 2015 et år op ad bakke for Dong og direktør Henrik Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være svært at fatte et beløb så stort som 16 mia. kroner. Ikke desto mindre var det, hvad Danmarks største energiselskab, DONG Energy, forleden nedskrev på sin olie- og gasforretning. Til sammenligning er hele markedsværdien af cementvirksomheden og C20-medlemmet FLSmidth på lidt under 12 mia. kr., så selv for et selskab som DONG, der omsætter for mere end 60 mia. kroner, er det et gigantisk beløb.

Nedskrivningerne i DONG markerede et trist hattrick for DONG Energy og topchef Henrik Poulsen, hvor man først i 2013, siden i 2014 og nu altså også i 2015 har slået sin interne rekord for, hvor store nedskrivninger man kan tage. Men måske mere opsigtsvækkendevar tirsdagens milliardsmæk ikke bare rekord i DONG, det var også rekord i Danmark.

Berlingske Research har gennemgået de største nedskrivninger i danmarkshistorien, og her ligger DONG på en klar førsteplads. Det er næsten givet, at DONG gennem det store værditab i olien også endersit største underskud til dato, men da Berlingske Business fredag talte med topchef Henrik Poulsen, ville han ikke kommentere det.

»Det må vi vente med til årsregnskabet,« sagde Poulsen med henvisning til den årlige gennemgang af rigets tilstand, der kommer på torsdag.

Finans- og energikrise

Når man gennemgår listen over de største nedskrivninger i danmarkshistorien,erA.P. Møller - Mærsk,Danske Bankog DONG repræsenteret to gange hver. For Danske Banks vedkommende havde finanskrisen meget stor indflydelse på, hvor hårdt daværende ordførende direktør Peter Straarup måtte gå til finanserne. Faktisk havde Danske Bank i 2009 sammenlagt nedskrivninger for over 25 milliarder kroner som følge af de monumentale krak på finansmarkederne. Men bankens største enkelthug har aldrig oversteget ti milliarder kroner.

Når DONG og A.P. Møller - Mærsk begge er repræsenteret to gange på listen,har det noget med naturen i deres brancher at gøre. Energiselskaber har vanligt meget store aktiver på sine regnskabsbøger, og de har den natur, at de ofte er følsomme over for prissvingninger, hvilket DONG har demonstreret flere gange – først med CO2-kvoternes kollaps og sidenmed olie- og gasprisfaldet.

»Vi har set enormt store bevægelser på de underliggende aktiver,« siger aktiestrateg hosFormueplejeOtto Friedrichsen.

»Hastigheden, som olieprisen er faldet med, er forholdsvis ekstrem, og det fører nogle kraftige værdirevisioner med sig.«

Europæisk værdikollaps

Det vil dog være skudt lidt ved siden af at bebrejde DONG Energy for de omkring 32 mia. kroner i nedskrivninger, som man har måttet tage de seneste fire år. I hvert fald har samtlige andre energiselskaber i Europa også været ude med nedskrivningsleen og høstet meget, meget større nedskrivninger end DONG. På den anden side af Sundet har svenskeVattenfallad flere omgange nedskrevet med tocifrede milliardbeløb, i 2013 alene blev der nedskrevet for 26 mia. danske kroner.

Syd for grænsen huserer de to tyske energikæmperE.OnogRWE. Disse selskaber har faktisk formået at overgå selv Vattenfalls store nedskrivninger. RWE nedskrev i sit 2013-regnskab forretningen med 35 mia. danske kr., mens E.On i slutningen af november 2015 meddelte, at man har måttet notere en værdiforringelse på 61 mia. kroner. Det har med andre ord væretganske sorte tider i den europæiske energiverden.

Bag de store nedskrivninger gemmer der sig måske også en større grad af professionalisering i erhvervslivet, vurderer investeringsøkonom hosNordnetPer Hansen:

»I en verden, hvor virksomhederne og ejerne bliver mere og mere globale, kan man ikke bare vente med at tage nedskrivninger,« sigerPer Hansen.

»Man skal i højere grad være opmærksom på, at alt ser realistisk ud, for det er et krav fra både myndigheder og investorer.«

DONG kommer med regnskab torsdag 4. februar.