DONGs havvind-mølleparker giver tab

Vindmølleaktiviteterne giver ridser i lakken for DONG umiddelbart op til den forestående børsnotering. Både en britisk og dansk havvindmøllepark er ramt af driftsproblemer, og det vil give DONG millionstort tab. Nysted Havmøllepark ventes at stå stille i tre måneder.

DONG står bag en stribe vindmølleparker til havs i både Storbritannien og Danmark. Men begge steder er ramt af alvorlige tekniske problemer, der giver milliontab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Brian Berg
Samtidig med, at DONG fortsat kæmper med lave priser på salg af strøm, står energiselskabet til at få et indtægtstab på et større millionbeløb på to af sine havvindmølleparker i Danmark og Storbritannien. Manglende elsalg fra vindenergi rammer DONG hårdt, fordi offshore-møllerne ikke kører.

El- og vindmølleaktiviteterne er for tiden to af de største udfordringer for DONG, der forsøger at trimme forretningen og pynte på regnskabstallene forud for den planlagte børsnotering til oktober. 23. august fremlægger DONG sit resultat for de første seks måneder af 2007.

DONG bakser især med driftproblemer på sine vindmøller ved Barrow i havet ved det nordvestlige England. Kun cirka en tredjedel af vindmøllerne i Barrow Offshore Wind Farm, der er én af Englands to største havmøllefarme, kører i øjeblikket. DONGs britiske vindmøller har problemer med bl.a. gearkasser mv. i vindturbinerne. Og leverandøren Vestas er i gang med at udskifte samtlige gearkasser, hvor nogle ifølge DONG-koncerndirektør Nils Berg-Hansen er behæftet med graverende fejl.

»Det bliver en større diskussion omkring kontrakter, ja, det bliver en større mellemregning. Vi må sætte os ned med leverandøren og kigge på kontrakten for at finde ud af, hvem der har ansvaret for det her og så finde en fornuftig ordning,« siger Niels Berg-Hansen.

For et år siden indviede DONG og det britiske børsnoterede energiselskab Centrica i det irske hav sydøst for Isle Of Man 30 store Vestas-vindmøller, der skulle levere lige så meget el, som mere end 65.000 britiske husstande bruger om året. Det svarer til en årsproduktion på 305 gigawatt-timer.

»Det er indlysende, at gearkasserne skulle kunne holde længere, end de har gjort, og derfor må Vestas sørge for at udskifte dem med noget, der duer,« siger han.

Dansk modvind
Ikke nok med, at der er problemer i England, der er DONGs største satsning på vindkraft. Nysted Havmøllepark i dansk farvand på Rødsand syd for Nysted, som DONG ejer 75 procent af, står helt stille i øjeblikket, fordi en transformer for en måned siden gik i stykker og først ventes op at køre sidst i september. Teknikerne har endnu ikke fundet årsagen til fejlen.

»Vi skønner, at DONG får et samlet drifttab på 20-25 millioner kr.,« siger koncerndirektør Niels Berg-Hansen.

Energiselskabet, der i dag en verdens største aktør inden for opførelse og drift af havmøller, sælger nu alle aktier i sin iberiske virksomhed inden for vedvarende energi, Energi E2 Renovables Ibericas, E2-I, til den tyske energigigant E.ON.

DONG vurderer selv, at prisen på de spanske og portugisiske vindmølleaktiviter bliver 722 millioner euro eller 5,4 milliarder kr. E2-I) blev indlemmet i DONG-koncernen ved fusionen af DONG, Energi E2, Elsam, Nesa, Frederiksberg Forsyning og Københavns Energis elaktiviteter for et år siden.

Men DONG traf siden beslutning om at sælge aktierne som følge af DONGs strategiske fokus på Nordeuropa.

For nylig opgav DONG i 2009 at bygge havmøllepark nummer to på Rødsand syd for Lolland, fordi byggepriserne er for høje i forhold til de forventede indtægter på salg af dansk vindenergi. DONGs ejerandel i projektet er overdraget til E.ON.

I de næste par år er det DONGs mål at investere op mod 15 milliarder kr. i vind, vand og bioethanol – heraf alene 10 til 12 milliarder kr. i vindkraft i opførelse og drift af syv havmølleparker ved Storbritannien.

»Vi får dobbelt så meget i afregningspris for strømmen i England i forhold til Danmark, og der tales om, at betalingen bliver endnu bedre end i dag. Offshore-vindmøller i England er helt klart det mest attraktive for os,« siger Niels Berg-Hansen.