DONGs frasalg bekymrer ratingbureau

DONG Energy har i praksis udvidet sit investeringsprogram med fem milliarder kroner over tre år. Det bekymrer ratingbureauet Standard & Poor’s

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens energiselskab, DONG Energy har sværere ved at sælge en række aktiver fra end ventet.

Derfor må selskabet øge sine nettoinvesteringer fra 40 milliarder kroner op mod 45 milliarder kroner fra 2011 til 2013 - og det bekymrer ratingbureauet Standard & Poor’s.

»Isoleret set er det her selvfølgelig negativt,« siger Alf Stenqvist, senioranalytiker ved ratingbureauet Standard & Poor’s og uddyber:

»Om det får indflydelse på selskabets rating afhænger af timingen for frasalgene, men andre faktorer som indtjening og markedsudviklingen spiller også ind.«

DONGs kreditvurdering er vigtig, når selskabet sælger obligationer, da den har indflydelse på, hvor billigt man kan skaffe kapital. I forvejen er DONGs store investeringsprogram hovedårsagen til, at energiselskabet må nøjes med en ikke prangende rating på A- hos Standard & Poor’s - og rating holdes endda oppe af, at staten er hovedaktionær.

Kritisk blik på investeringer

Et springende punkt for Alf Stenqvist fra Standard & Poor’s er, at DONG ikke planlægger at udvide sin investeringsramme. I forbindelse med selskabets kvartalsregnskab i sidste uge forsikrede den konstituerede adm. direktør, Carsten Krogsgaard derimod, at de fem milliarder kroner »blot« handler om timing af en række ikke nærmere definerede frasalg.

DONGs nye investeringsramme er spektakulær, fordi ratingbureauerne Standard & Poor’s og Moody’s i forvejen har set kritisk på virksomhedens store investeringsprogram.

Alf Stenqvist fra Standard & Poor’s understreger dog, at selskabers rating sker over en længere periode, så udsving i et enkelt kvartal vil ikke nødvendigvis få indflydelse på kreditvurderingen.

Grøn satsning under lup

Samme melding kommer fra Moody’s senioranalytiker Paul Lund.

»Vi regner med, at DONG balancerer sin finansielle profil, hvis man ikke er i stand til at frasælge disse aktiver på den længere bane,« skriver Paul Lund i en e-mail. Han er vice president og senior credit officer hos det amerikanske kreditvurderingsselskab Moody’s.

For bare 14 dage siden meldte Moody’s kritisk ud, at DONG halter efter sine konkurrenter på grund af den massive grønne satsning på havvindmøller.