DONGs formand har store interesser i vindmølleindustrien

Åbenlys risiko for en interessekonflikt mellem Fritz Schurs poster som formand for DONG og som eneejer af selskaber, der er underlevandører til vindmølleproducenterne Siemens og Vestas.

Kronprins Frederik indviede sidste år vindmølleparken Horns Rev 2. Her hilser han på DONG-formand Fritz Schur. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med, at bestyrelsesformand i det statslige DONG Energy A/S, konsul Fritz Schur, er med til at træffe store og vidtgående beslutninger om investeringer i havvindmølleparker i bl.a. Danmark og Storbritannien, er han personligt dybt involveret i vindmølleindustrien.

Det åbner for en alvorlig interessekonflikt mellem posterne som henholdsvis magtfuld bestyrelsesformand i et af Nordens allerstørste energiselskaber og eneejer af det ekspanderende Fritz Schur Teknik A/S.

Schur er via forskellige selskaber en betydelig underleverandør til vindmølleproducenter, især Siemens Wind Power og Vestas. Mølleproducenterne vil af gode grunde gerne sælge møller til DONG, der er blandt verdens største investorer i havmøller. Største kunde i Fritz Schur Tekniks division for hydraulik til turbiner i Fritz Schur Energy er Siemens.

Læs også: DONGs aktionærer sælger ud

I øjeblikket er der fokus på, at reglerne om habilitet og god selskabsledelse bliver overholdt i bestyrelserne i børsnoterede selskaber. Børsnoteringen af DONG er indtil videre skrinlagt, men DONG optræder, som om det var børsnoteret.

Hvad nu, hvis DONG vil købe møller fra f.eks. Siemens? Det har vi spurgt en af Danmarks førende juridiske eksperter, professor, dr. jur. Erik Werlauff fra Aalborg Universitet om.

Skal uden for døren


»Hver eneste gang, DONG-bestyrelsen overvejer eller beslutter at købe en vindmølle fra Siemens, og der er en overvejende sandsynlighed for, at der er Schur-komponenter i den, skal Fritz Schur oplyse bestyrelsen om, at han har en interesse i sagen. Han skal sige, at han er underleverandør. Men han skal også gå uden for døren, når bestyrelsen tager den egentlige diskussion og i særdeleshed, når den egentlige beslutning om købet af vindmøllerne tages,« siger Erik Werlauff.

Læs også: Frysende sjællændere booster DONG-overskud

Han peger endvidere på, at det er en konkret bedømmelse fra sag til sag, om Schur er inhabil i bestyrelsesbeslutninger og dermed må stille sig uden for døren, når beslutninger om vindinvesteringer skal træffes i DONGs bestyrelse.

Fritz Schur kan på grund af et af sine selskabers leverancer til Siemens have en indirekte interesse i, at f.eks Siemens leverer vindmøller til DONG, Derfor må han hverken være med til at påvirke bestyrelsens beslutning eller deltage i beslutningen i handelen mellem DONG og Siemens, fastslår professoren.

Afviser problem


Da Berlingske Business i går ringede til bestyrelseskongen Fritz Schur, der også sidder i spidsen for bl.a. flyselskabet SAS og Posten, afviste han i første omgang, at der var noget at komme efter.

Men efter at have bedt DONGs direktion om at kulegrave alle bestyrelsesbeslutninger, siden han tiltrådte i 2005, ringede formanden tilbage. Beskeden var nu, at DONG fik leveret 91 Siemens-turbiner med hydraulik fra Schur-selskabet Fritz Schur Energy til havmølleparken Horns Rev 2 i 2008-09.

Men investeringsbeslutningen var truffet i E2, der i 2006 blev fusioneret ind i DONG Energy, lyder det fra Fritz Schur, som pure afviser, at der kan være noget problem i både at sidde som bestyrelsesformand for DONG og købe stort op af vindmøller - og samtidig være personligt dybt involveret i vindindustrien.

Læs også: DONG kaster milliarder i dristig britisk gassatsning

»Vi leverer forskellige produkter til både Siemens og Vestas. Bestyrelsen for et stort selskab som DONG har ingen indflydelse på specifikationen af de projekter, der fremlægges bestyrelsen. Når indtillingen om et forslag kommer til bestyrelsen, er det teknikerne, der har valgt, ligesom vindmøllerne har været i udbud. Det har jeg ingensomhelst mulighed for at påvirke.

Vi kan sige ja eller nej til det. Men det er direktionen, der afgør det. Kom der en indstilling om en DONG-investering i en 2,3 megawatt (MW) vindmølle fra Siemens, som vi leverer hydraulik til, ville jeg gå uden for døren.«

Kan bare det, at dit firma leverer komponenter til vindmølleproducenter, ikke være problematisk for dig som bestyrelsesformand for DONG?

»Ikke det fjerneste. Vi leverer udstyr til både Siemens og Vestas,« fastslår Fritz Schur.