DONGs børsnotering kan blive dyr for staten

Elpriserne er de laveste i mands minde som følge af import billig vandkraft fra Sverige og Norge. Eksperter råder nu finansminister Thor Pedersen(V) til at udskyde den planlagte børsnotering af DONG i oktober i år til 2008, da staten risikerer milliardtab ved snarligt salg af DONG-aktier.

Staten risikerer at gå glip af adskillige milliarder kr. ved den storstilede børsnotering af landets største energiselskab DONG Energy A/S. Ifølge uofficielle men strengt fortrolige oplysninger sendes DONG på børsen i løbet af oktober, erfarer Berlingske Business.

Men fastholder finansminister Thor Pedersen(V) og hans ministerium på vegne af storaktionæren, staten, at søsætte Danmarks-historiens hidtil største børsnotering i år, er det dårlig timing af lanceringen af den første rene store energiaktie på Københavns Fondsbørs.

Det mener flere eksperter med indsigt i DONGs forhold. Udskyd børsnoteringen, lyder deres råd, selv om den har været planlagt længe.

Færre kroner i kassen
»Staten får færre penge i kassen på en børsnotering i år, fordi DONG kommer ud af 2007 med et elendigt regnskab. Rent psykologisk er det noget skidt at gå på børsen nu. Al logik taler for, at man vil få en væsentligt højere pris for aktien ved at vente til 2008,« siger en anonym kilde med ekspertise inden for børsnoteringer til Berlingske Business.

Erfaringerne fra udlandet er, at kurserne på rene energiaktier svinger voldsomt, fordi energipriserne kører op og ned. I den danske finansverden og kredse omkring DONG har man længe i meget runde tal skønnet, at børsværdien af DONG i bedste fald når op mellem 70 og 80 milliarder kr. Skeptikere frygter i øjeblikket, at værdien kan ryge ned under 70 milliarder kr., fordi DONGs indtjening i år har været stærkt faldende.

Hvis finansminister Thor Pedersen (V) vil opnå den bedst mulige pris på at sælge ud af statens DONG-aktier, bør han derfor udskyde børsnoteringen til næste år, hvor der er udsigt til en mere positiv udvikling for selskabet, vurderer eksperterne.

Staten, der er den absolut største aktionær, vil sælge godt 20 procent af aktiekapitalen i DONG, mens de øvrige aktionærer, herunder Syd Energi, sælger cirka fem procent.

Drastisk prisfald
Når Finansministeriet senere på året offentliggør prospektet for en børsnotering af DONG, har man nemlig ikke, hvad der ville være optimalt - et helårsregnskab for et fuldt integreret selskab med aktiviteterne fra Elsam, Nesa, Københavns Energi, Frederiksberg Forsyning og Energi E2. Der vil foreligge et proformaregnskab for 2006 plus et resultat for 1. halvår 2007.

Mens energipriserne på el og gas til salg til virksomheder og andre energiselskaber, og dermed forbrugerne, er faldet drastisk i første halvår af 2007, er udgifterne til fyring med kul i kraftværkerne steget tilsvarende, viser Berlingske Business’ udregninger.

I første halvår 2007 er elprisen faldet med hele 39 procent i forhold til første halvår 2006, mens naturgasprisen faldt med endnu mere, 53 procent. Samtidig er DONG ramt af, at prisen til kul til fyring i kulkraftværkerne i perioden er 17 procent højere end i 2006. DONG offentliggør resultatet af 1. halvår 2007 i slutningen af august.

»Det bliver et ringe regnskab.« Sådan siger en anden kilde, der heller ikke ønsker at træde frem.

Og de »negative« tal, især som følge af de laveste elpriser i mands minde - skal indgå i børsprospektet.

Billig vandkraft
»Det har regnet i hele Norden, og der er meget vandkraft, som er utrolig billig. Så der er i øjeblikket en enorm import af strøm til Danmark fra Norge og Sverige,« siger DONG-formanden Fritz Schur.

Billig vandkraft presser priserne ned, og det rammer DONGs kul- og vindkraftbaserede elproduktion. I finans- og energimarkedet er det vurderingen, at DONG risikerer et fald på et par milliarder kr. i DONGs overskud før skat i hele 2007 i forhold til sidste regnskabsår, hvor overskuddet var 4,9 milliarder kr.

Værdisætningen af DONG er i sidste ende stærkt afhængig af priserne på el, gas og kul. Og en markant dårligere indtjening i 2007 end i 2006 - ikke mindst som nævnt på grund af lavere strømpriser - kan reducere prisen på DONG-aktien og selskabets børsværdi. Hertil kommer, at danskerne gasforbrug i den forgangne vinter har været lavere end beregnet. Så kunderne, bl.a. HNG, har fulde lagre.

»Selv om investorer ser en investering i DONG på langt sigt, vil staten alligevel miste adskillige milliarder kr. ved en børsnotering i et dårligt år som 2007,« siger eksperten i børsnoteringer.

DONG-formand Fritz Schur afviser at kommentere, om børsnoteringen bør udskydes, men overlader det til Finansministeriet at svare på spørgsmålet. Berlingske Business har forgæves forsøgt at få en kommentar fra finansminister Thor Pedersen.