DONGs 15 procent er tæt på bundrekord

Med et udbud på kun 15 procent af aktierne bliver DONG det selskab med klart færrest aktier på børsen. Og på hele fondsbørsen i København vil kun meget få aktier have en mere mager salgsprocentdel end DONG, men energikæmpens blotte størrelse opvejer dette problem.

Henrik Poulsen, adm. direktør i DONG, bliver den topleder blandt de største børsselskaber i Danmark, der har færrest aktier i handel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal som investor formentlig være hurtig ved havelågen, hvis man vil have en DONG-aktie, når energiselskabet i løbet af sommeren går på børsen.

DONG meddelte torsdag i en børsmeddelelse, at man vil noteres på fondsbørsen i løbet af sommeren, men at man samtidigt kun noterer 15 pct. af selskabet. Resten af aktierne lægger de eksisterende aktionærer umiddelbart op til at beholde, og med kun 15 pct. i såkaldt »free float« bliver DONG ét af fondsbørsens absolut mindst likvide selskaber.

Hvis man holder DONG op mod eliteindekset C20, så har bundscoreren i free float, William Demant, trods alt 35 procent af sine aktier i handel, mens det gælder for næsten 100 procent af Genmab og TDC. Det viser tal, som Berlingske Business har trukket fra finanstjenesten Bloomberg.

Men ikke nok med det. Selv i virvaret af små- og mellemstore selskaber på fondsbørsen i København blegner DONGs 15 procent ganske meget. Ifølge Bloomberg findes der kun fire børsnoterede selskaber i Danmark med et ringere free float: Luxor, Dantax, NTR Holding samt Brd. Klee.

Med til historien hører dog, at DONG formentlig får en markedsværdi, der vil gøre selskabet til den største børsintroduktion i Danmark nogensinde. Hvis DONG for eksempel vurderes til 83 mia. kroner - hvilket ikke ligger langt fra hidtige estimater - så vil de 15 procent, der bliver sendt på børsen udgøre hele værdien af FLSmidth på 12,5 mia. kr. Og selv, hvis man antager, at DONG blot er 30,6 mia. kroner værd, så vil de 15 pct. stadig svare til hele værdien af NNIT, der blev børsnoteret for nyligt.

Derfor tror senioranalytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, heller ikke, at DONG løber ind i et likviditetsproblem.

»Det er en usædvanlig situation, men der kommer til at sidde mange institutionelle investorer, som skal have DONG-aktier på bøgerne. Men hvis man virkelig ville gøre det her til en folkeaktie, så skulle man have udbudt flere end de 15 procent,« siger Jacob Pedersen.