DONG vragede Vestas til tysk milliardprojekt

DONG Energy har valgt Siemens-møller til sine to nye tyske havmølleparker. Tidligere havde Vestas ordren, men selskabet blev slået af banen.

Foto: CARMEN JASPERSEN. Vestas tabte to kommende tyske DONG-havparker til konkurrenten Siemens. Her ses det nærliggende projekt North Sea Bard Offshore 1. Arkivfoto 
Læs mere
Fold sammen
DONG har valgt Siemens' 6,0 MW mølle til sine to kommende tyske havmølleparker Gode Wind 1 og 2. Projektet bliver i alt 582 MW, og investeringen lyder på 16,4 mia. kroner. 

Det er den største investering DONG nogensinde har foretaget. Og så meget desto mere må det ærgre konkurrenterne i Vestas, at Siemens løb af med ordren.

Én ting er, at Siemens får installeret over 100 styk af sin 6,0 MW mølle, før Vestas installerer det første eksemplar af sin 8,0 MW V164'er. Dermed kan Siemens opnå en driftssikkerhed, der kan blive hård at konkurrere med.

Dertil kommer, at Vestas faktisk var valgt som leverandør til de to tyske projekter Gode Wind 1 og 2. I første omgang var projekterne ejet af selskabet PNE Wind, og Vestas blev flere gange bekræftet som officiel leverandør til parkerne. Siden afgav PNE Wind en vindmølleordre på Gode Wind 1 hos Vestas-konkurrenten Repower.

Det var alt sammen inden DONG i august 2012 købte Gode Wind-projekterne af PNE Wind. DONG sendte projekterne i udbud igen, og i april i år meldte energiselskabet ud, at Siemens skal levere møllerne til alle tre Gode Wind-projekter på i alt 924 MW. I dag er ordren på de første 582 MW officiel.

Valget af Siemens til de tyske DONG-projekter kommer altså ikke som nogen overraskelse for Vestas - men det kan ikke desto mindre ærgre at se en milliardordre af denne størrelsesorden gå til konkurrenten.