DONG vinder aftale om verdens største havvindpark

DONG Energy fortsætter sin sejrsrække på havvindsområdet, hvor man netop har taget sin største skalp nogensinde: En enorm havvindmøllepark på 1.400 MW i Storbritannien.

Foto: Kasper Palsnov. Vindenergichef hos DONG, Samuel Leupold, har netop sikret sig støtte til verdens største havvindmøllepark, Hornsea Project Two.
Læs mere
Fold sammen

DONG Energy tager sit hidtil største stik hjem på det stadig mere konkurrenceprægede marked for havvindmøller. Energiselskabet har netop meddelt, at man i den netop overståede britiske auktion for havvind har vundet retten til at opføre den enorme Hornsea Project Two havvindpark, der bliver verdens størte af sin slags med en kapacitet på 1,386 megawatt (MW).

»Vi er glade for at få tildelt en CfD-kontrakt (en subsidieringsform, red.) for Hornsea Project Two, som er et vigtigt skridt i retning af at indfri vores vision om at gøre havvind til den mest konkurrencedygtige form for elproduktion,« siger adm. direktør i DONG Energy Wind Power, Samuel Leupold.

Med sin netop tildelte kontrakt, cementerer DONG sin position som den absolut førende virksomhed inden for havvindmøller.  Det var under tidl. adm. direktør Anders Eldrup og hans guldfugle, at man tog de første store skridt inden for sektoren, men det har været under nuværende topchef Henrik Poulsen og vindchef Samuel Leupold, at DONG for alvor er begyndt at høste frugterne af sin føreposition. Således er Hornsea Project Two kun marginalt den største havvindpark nogensinde - nummer 2 sidder DONG også på i form af naboparken Hornsea 1, der skal stå færdig i 2020. Hornsea Project Two skal være klar i 2022.

Selvom de to parker ligger klods op ad hinanden, og de blot opføres med to års mellemrum, så er der en verden (og mange, mange milliarder) til forskel på, hvor meget de to vindmølleparker koster. Hornsea 1, der blev set som kronjuvelen i den nylige DONG-børsnotering, får voldsomme 140 britiske pund per produceret megawatttime, mens storebror i Hornsea Project Two får 57,50 - hvilket svarer til et prisfald på 59 pct. i forhold til Hornsea 1.

Med tildelelsen af Hornsea Project Two tager DONG Energys desuden et kæmpeskridt mod sin ambition om at opføre 1.000MW om året i årene 2020-2025. DONG har allerede sikret sig projekter for sammenlagt 1.290MW i Holland og Tyskland, så med Hornsea 2 er man mere end halvvejs mod sit mål.

I den netop overståede auktion i Storbritannien har Triton Knoll (860MW, ejet af Statkraft og RWE) samt Moray (950MW, ejet af EDPR og Engie) også fået tilsagn om støtte. Sidstnævnte har fået det samme støtteniveau som DONGs Hornsea Project Two. Sammenlagt skal de tre parker levere strøm til 3,3 mio. britiske hjem, hvoraf DONGs projekt skal levere til 1,44 mio. af dem.

Den netop overståede auktion understreger endnu engang, at prisen på havvind falder dramatisk i disse år. Det kan være vanskelligt at lave sammenligninger på tværs af landegrænser, da der er forskel på støtteregimer, hvor meget vindmølleudviklerne selv skal lave, havdybder, vindforhold og meget, meget mere, men Hornsea Project Two virker umiddelbart som et af de laveste bud nogensinde. DONG offentliggjorde dog tidligere på året verdens første nul-bud og havvind i Tyskland, disse parker skal dog stå færdige to år efter den nye Hornsea park.

Markedet for havvind er de seneste år blevet mere og mere konkurrencedpræget. Nye spillere som olieselskabet Shell og gamle kendinge som svenske Vattenfall har fundet store havvindparker for næsen af DONG, og på et tidspunkt var der store spekulationer om, hvorvidt DONG havde mistet konkurrencemæssig kant, og om de nye spillere var klar til at acceptere lavere budpriser for at etablere sig på markedet. Med nulbuddet i Tyskland og den nærværende kontrakt på Hornsea Project Two er den tvivl nu mere eller mindre manet til jorden.