DONG vil hente en milliard kroner fra nye gaskontrakter

DONG Energys meget vigtige genforhandling af underskudsgivende gaskontrakter skrider godt fremad, og selskabet satser på en samlet gevinst på omkring en milliard kroner. Det bliver dog ikke uden kamp, og de sidste tvister bliver ti

DONG Energy står over for svære forhandlinger med en række gasselskaber. Foreløbig er det lykkedes at lande med russiske Gazprom, som er verdens største eksportør af gas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viktor Drachev/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy oplever lidt tiltrængt medvind for en afgørende del af selskabets genopretningsplan. Den svære opgave med at få genforhandlet otte tabsgivende langtidskontrakter for indkøb af gas skrider nemlig godt fremad.

Berlingske kunne allerede i sidste måned fortælle, at DONG havde nået en ny aftale med den russiske gigant Gazprom, men også i de øvrige forhandlinger er der fremskridt, og det kan give en samlet milliardgevinst for DONG.

»Vi har otte kontrakter i alt, som skal genforhandles, og langt størstedelen af dem er i fremdrift. To af dem er lukket nu. Vi har altså seks tilbage, hvoraf fem bliver genforhandlet i øjeblikket, og den sjette kan åbnes til efteråret,« fortæller DONGs topchef, Henrik Poulsen.

Lovende tegn

Det er enorme beløb, som DONG kan spare på indkøb af gas ved at få kontrakterne genforhandlet. Aftalerne blev indgået for fem-seks år siden, da alle havde helt andre forventninger til gasprisens udvikling. Men nu er bunden gået ud af det europæiske gasmarked som følge af billige kulpriser og rekordlave CO2-priser, og langtidskontrakterne betyder derfor, at DONG er forpligtet til at købe gassen dyrere, end den kan sælges i dag.

En vigtig vej ud af krisen

Direkte adspurgt på en investortelekonference i går bekræftede DONGs koncernøkonomidirektør, Carsten Krogsgaard Thomsen, at en samlet gevinst på omkring en milliard kroner fra genforhandlingerne er mulig, selv om der naturligvis fortsat er usikkerhed om resultatet af forhandlingerne.

»DONG vil hente omkring en milliard kroner på at få genforhandlet sine langsigtede gaskontrakter, og det ser lovende ud med det, vi har set indtil nu. DONG er kommet i mål med russiske Gazprom, der kunne formodes at være den sværeste at komme i mål med. Andre europæiske energiselskaber har også fået genforhandlet deres kontrakter med succes, så det går den rigtige vej, om end der fortsat er et stykke i mål,« vurderer senioranalytiker Jakob Magnussen fra Danske Bank.

DONG lægger da heller ikke skjul på vigtigheden af at få nye gaskontrakter i hus.

»Genforhandlingerne er ekstremt vigtige for igen at kunne lave overskud i Energy Markets,« sagde Carsten Krogsgaard Thomsen i går til investorerne med reference til DONGs store underskud på fire milliarder kroner i 2012, der i høj grad skyldtes udviklingen i divisionen Energy Markets, der står for gaskøbskontrakterne.

»Genforhandlingen af gaskontrakterne er et af de meget vigtige elementer i DONGs vej ud af krisen, ligesom selskabet skal skaffe minimum seks milliarder kroner i frisk egenkapital og lave frasalg for ti milliarder kroner. DONG er tvunget til at levere på alle parametre, hvis selskabet skal fastholde sit nuværende og meget vigtige ratingniveau,« siger Jakob Magnussen.

De to genforhandlinger, som DONG er kommet i mål med, er henholdsvis en meget stor kontrakt med russiske Gazprom og en mindre kontrakt med et selskab, som DONG ikke vil sætte navn på.

Ny tvekamp med Mærsk

DONG har endnu en meget omfattende kontrakt med Gazprom, der skal genforhandles, mens de to øvrige store modparter er Dansk Undergrunds Consortium (DUC) anført af A.P. Møller - Mærsk og den spanske kæmpe Iberdrola. De igangværende forhandlinger er dog ikke en given sag, og flere af dem skal nu løses ved en voldgift. DONG kan dermed ikke være i mål med alle de nye kontrakter før til næste år, og den fulde effekt vil tidligst komme i 2015.

Gazprom var på forhånd forventet at være den sværeste modpart at nå nye aftaler med, men den russiske gigant, der er verdens største eksportør af gas, er begyndt at give sig flere steder.

For Gazprom er det nemlig afgørende på den lange bane at fastholde sine store europæiske kunder, da Europa er det helt store aftagermarked for den russiske gas. Gazprom tog således tab på mere end 15 milliarder kroner allerede sidste år på gaskontrakter, der blev genforhandlet, og i år ventes genforhandlinger at koste yderligere godt 25 milliarder kroner for den russiske gigant.

DUC giver sig ikke uden kamp

Med DUC og A.P. Møller - Mærsk kan det dog blive sværere for DONG at få indrømmelser. I årevis var forholdet nemlig det modsatte, og DONG tjente milliarder på at kunne købe gas af DUC til en særlig lukrativ pris, der kunne videresælges meget dyrere.

Dengang ville DUC selvsagt hellere have haft mere for gassen, og der er ingen grund til at tro, at DUC nu giver sig uden kamp. Som Berlingske kunne fortælle i efteråret, så har de to parter også haft et milliardslagsmål om den pris, som DONG tager for at transportere gas fra Nordøsen gennem sin rørledning til Jylland. Og den kamp vandt DUC og A.P. Møller - Mærsk, da Energitilsynet tvang DONG til at sænke prisen.