DONG vil gøre oliestat grønnere

Aftalen kan potentielt give DONG et gennembrud på mellemøstlige markeder.

I Abu Dhabi har man fuld gang i nye byggerier for de mange rare oliepenge. Men landet har til gengæld problemer med affaldet, hvoraf kun én pct. genbruges, og det vil DONG og energiinvestoren Masdar forsøge at afhjælpe med en helt ny teknologi, der rummer et stort potentiale for resten af Mellemøsten. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én mands skrald, en anden mands skat.

Ordene danner meget vel rammen for en ny samarbejdsaftale mellem DONG Energy og den Abu Dhabi-baserede og grønne energiinvestor Masdar, som vil blive underskrevet mandag på konferencen World Future Energy Summit i Abu Dhabi.

Her vil de to parter gå sammen om et testprojekt for affaldshåndtering, hvor danske DONG skal være levere ny enzymbaseret affaldsteknologi kaldet »Renescience«, der skal afprøves i De Forenede Arabiske Emirater.

Teknologien skal sikre genanvendelse af metaller og plastic, mens de organiske dele af husholdningsaffaldet kan bruges til biogasproduktion.

Endnu omfatter aftalen kun en hensigtserklæring om at teste teknologien, men potentialet i samarbejdet er stort, fastslår koncerndirektør i DONG Energy, Thomas Dalsgaard, over for Berlingske Business.

»Vi kommer med en teknologi, som vi er i gang med at bringe på markedet flere forskellige steder i verden. Samtidig kommer Masdar med adgang til et interessant marked, hvor en stigende befolkningskoncentration giver stigende problemer med affald, og det er lige netop det, Renescience-teknologien kan være med til at løse,« siger koncerndirektøren.

Fra aftalen underskrives mandag vil de kommende tre måneder blive brugt på at definere samarbejdet nærmere. Teknologien er testet herhjemme, men skal afprøves i fuld skala, der måske kan danne fundament for en egentlig aftale om at rulle teknologien ud kommercielt.

Hvis alt går vel, forventer koncerndirektør Thomas Dalsgaard, at DONG og Masdar kan tage en beslutning om at foretage første investering i 2015 og have det første affaldsanlæg oppe at køre i 2016.

Da der endnu udelukkende er tale om et testprojekt, er der ikke overblik over, hvor stor en investering der skal foretages, ligesom det endnu ikke er endeligt afgjort, hvor det første testanlæg præcis skal placeres.

Ikke desto mindre er det sikkert, at potentialet for affaldshåndtering i De Forenede Arabiske Emiraters skrald er stort.

Som landet ligger i dag, genanvendes kun én procent af affaldet i De Forenede Arabiske Emirater ifølge en opgørelse fra Verdensbanken. Affaldet sorteres stort set ikke, men dumpes blot på lossepladser.

Samtidig forventes det, at affaldsproduktionen i De Forenede Arabiske Emirater vil være steget med over 20 procent pr. indbygger i 2025.

Det kan blive til DONGs fordel, hvis Renescience-teknologien kan kommercialiseres. I resten af regionen er der også store udfordringer med affald, men også på en række andre felter inden for miljø og vedvarende energi kan der potentielt set blive åbnet for DONG ved sin tilstedeværelse.

»Affald er det første område, vi sammen ser på til at begynde med. Men det er klart, at det ligger i aftalen med Masdar, at vi kan gå sammen om andre ting, som DONG Energy kan levere. Det kan både være på offshore-vindenergi og biomasse. Masdar har både en værdifuld markedsadgang, og så har de finansiering. De har vist viljen og en flot historik inden for investeringer i vedvarende energi,« siger Thomas Dalsgaard, der dog understreger, at man koncentrerer sig fuldt om Renescience-projektet til en begyndelse.

Samarbejdet med Masdar er ikke helt fremmed for DONG. De to selskaber er begge partnere i havmølleparken London Array i England, hvor DONG og Masdar hhv. ejer 50 og 20 pct.