DONG: Vi mener stadig, at vi har ret

DONG Energy har lidt et svært nederlag i Sø- og Handelsretten i den såkaldte Elsam-sag, der kan resultere i et søgsmålssmæk på 7,7 mia. kr. DONG-direktør vender sig dog både mod dommen og det enorme erstatningskrav.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

38 minutter skulle DONG bruge på at læse konklussionerne fra Sø- og Handelsretten, inden selskabet kort meddelte, at man var uenig i den over 500 sider lange afgørelse.

DONG havde indklaget Konkurrencerådet for at få omgjort afgørelsen om, at energiselskabet Elsam, der nu er en del af DONG, manipulerede elmarkedet i 2005 og 2006 - men det afviste Sø- og Handelsretten, og dermed står manipulationsafgørelsen fast.

Thomas Dalsgaard, der er medlem af koncernledelsen i DONG og chef for energivirksomhedens kraftværker, er uforstående over for dommen mod DONG. Han mener, at DONG har påvist en række fejl og mangler i konkurrencemyndighedernes analyser, at Elsam har overholdt en daværende aftale med konkurrencemyndighederne vedrørende indberetning af elpriser, og at man endeligt har haft større omkostninger end de - i konkurrencemyndighedernes øjne - manipulerede priser kunne dække.

»Med andre ord er priserne lavere end omkostningerne, og så har vi svært ved at se, at priserne skulle være urimeligt høje,« siger Thomas Dalsgaard til Business.dk.

Hvorfor overvejer I kun, om I skal anke?

»Det er en meget lang dom, og vi vil gerne have lejlighed til at læse den igennem grundigt, inden vi tager endelig stilling til spørgsmål om anke.«

Nu har I tabt i konkurrenceregi to gange og en gang hos en domstol. Hvorfor ikke bare læse skriften på væggen?

»Fordi vi stadig mener, at vi har ret. Vi mener ikke, at Elsam har overtrådt konkurrencereglerne, og det ændrer den her sag ikke ved.«

Det er i sidste ende ikke DONGs afgørelse, og det er jo heller ikke billigt at føre sådan en sag. Bliver det ved med at være det værd?

»Det her er første retsindstans, og vi er trods alt i et system, hvor der er mulighed for at anke, og det vil vi nu undersøge, om vi vil.«

Sideløbende med konkurrencesagen ligger der et søgsmål, som oprindeligt var på 4,4 mia. kr., og I har afsat 298 mio. kr. Hvad skyldes det store spænd i jeres øjne?

»Set fra vores side har sagsøgerne ikke fremlagt nogen form for tilstrækkelig dokumentation for deres krav, og de har ikke fremlagt tilstrækkelig bevis for, at de har lidt et tab. Derfor er det ikke et tal, vi på nogen måde kan genkende eller anerkender. De 298 mio. er vi heller ikke enige i, men det er nu engang det tal, som Konkurrencemyndighederne i sin tid har regnet sig frem til, som det potentielle tab, hvis Elsam havde misbrugt sin stilling i markedet. Så derfor har vi af forsigtighedshensyn valgt at hensætte det tal,« siger Thomas Dalsgaard

DONG kan anke dommen frem til 27. september.