DONG under lup hos tysk statsadvokat

En tysk indehaver af ferielejligheder har anmeldt DONG Energy til statsadvokaten for forsøg på bestikkelse i forbindelse med bygningen af et omstridt kraftværk. Det danske selskab støtter fodboldklubber og lader Gitte Hænning synge for at fremme sine projekter i forbundsrepublikken.

DONG Energy holder ikke sin sponsorvirksomhed hemmelig. På sin tyske hjemmeside er der et link til denne aktivitet. Her dokumenteres det, at selskabet »som god nabo« støtter fodboldklubben Greifswalder SV 04 og musikfestivalen i naboområdet Usedom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto fra DONGs tyske hjemmeside
BERLIN: Marita Kunze er en økologisk sindet græsrod, der i det nordligste Østtyskland udlejer ferieboliger for allergikere. Nu bliver Kunze også kendt uden for sit hjem i Heringsdorf, for hun beskylder DONG Energy for forsøg på bestikkelse. Den danske energigigant skal have viftet med tegnebogen for at fremme en plan om et kulkraftværk i nærheden trods modstand fra lokale i delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Beskyldningen hænger ikke i luften, for Kunze, der har været med til at grundlægge en protestgruppe mod planen, har anmeldt DONG Energy til statsadvokaturen i Stralsund. Her bekræfter en talsmand, at man efterforsker sagen.

Anmeldelsen er den foreløbig sidste forhindring, som græsrodsgrupper søger at lægge i vejen for DONG Energys projekt om et kraftværk til to milliarder euro (15 mia. kr.) nær Greifswald. Det behøver ikke at være den alvorligste, for en tysk statsadvokatur har pligt til at undersøge enhver anmeldelse eller mistanke om uregelmæssigheder, og mange gange ender det hele i papirkurven efter en kort gennemlysning, eller en anklaget frikendes i retten. Men omdømmemæssigt er det næppe, hvad DONG Energy har drømt om.

Kunze oplyser over for Berlingske Business, at hun har anmeldt selskabet på baggrund af en samtale med badebyen Lubmins borgmester Klaus Kühnemann. Lubmin, der har godt 2.000 indbyggere, ligger et stenkast fra Greifswald, og det er i industriområdet i nærheden, at kulkraftværket i givet fald skal opføres. Ifølge Kunze har borgmesteren fortalt hende, at han på et borgermøde 2. november blev kontaktet af en DONG-medarbejder, der med henvisning til »godt naboskab« havde tilbudt byen penge, som man måske havde brug for i betragtning af »tomme kommunekasser«.

»Det er måske ikke mange penge, men jeg tænker, at hvis man forsøger at bestikke de små, prøver man måske også at bestikke de store,« siger Kunze med henvisning til den miljøgodkendelse, som er under udarbejdelse, og som DONG Energy håber foreligger ved udgangen af næste år. »Man skal fange ting i opløbet. Andre kan mene, at det er i småtingsafdelingen, men jeg vil sikre mig, at det hele går ordentligt for sig. Her ser det ud til, at man prøver at købe folk. Måske finder statsadvokaturen ud af, at der intet ulovligt er sket, men så er det i det mindste blevet undersøgt.«

Afvisningen
Klaus Kühnemann bekræfter, at en medarbejder fra DONG Energy, Karsten Møller-Hansen, henvendte sig til ham under en pause på borgermødet. »Det var uformelt,« siger borgmesteren. »Hr. Møller-Hansen sagde: Vi har åbnet et kontor i Lubmin og er interesseret i godt naboskab. Vi vil gerne støtte sportsklubber, som vi gør andre steder, og kommunen har jo ikke for mange penge.«

Künemann afviste med det samme det danske tilbud, fortæller han til Berlingske Business. »Det var ikke et forsøg på bestikkelse, men et forsøg på at føre en samtale om sponsoring,« siger han. »Jeg ved ikke, om det er juridisk angribeligt, men det strider imod min moral, at jeg bliver tilbudt penge med henblik på en modydelse. Jeg har altid afvist den slags, selv om det foregår i andre byer. Jeg sagde til hr. Møller-Hansen: Hvis De vil takke for noget, så gør det venligst bagefter«, altså efter projektet er gennemført.

Ifølge Kühnemann anmeldte han ikke selv DONG Energy til statsadvokaturen, fordi han ikke mener, der var tale om et konkret bestikkelsesforsøg. Han nævnte det imidlertid til Kunze, og hun tog affære. Han »ved ikke, hvad statsadvokaten vil gøre«, de har ikke henvendt sig til ham endnu.

Fodbold
DONG Energy holder ikke sin sponsorvirksomhed hemmelig. På sin tyske hjemmeside er der et link til denne aktivitet. Her dokumenteres det, at selskabet »som god nabo« støtter fodboldklubben Greifswalder SV 04 og musikfestivalen i naboområdet Usedom.

Hverken sponsoring eller mere kontante gaver er ukendte i tysk erhvervsliv. Organisationen Transparency International, der bekæmper bestikkelse, udnævner jævnligt Tyskland som et af de førende lande i Vesteuropa inden for korruption. Elektronikkoncernen Siemens undersøger for tiden efter tegn på ulovlige betalinger for flere hundrede millioner euro til fortrinsvis udenlandske kunder og myndigheder. Også mindre erkendtligheder er jævnlig i søgelyset. Den tidligere chef for energikoncernen EnBW, Utz Claassen, blev sidste uge frikendt for en anklage om korruption. Claassen havde under VM i foldbold 2006 sendt stadionbilletter til syv politikere. Det drejede sig om »klimapleje«, hvilket ikke er strafbart, erklærede en dommer i Karlsruhe.

Det danske selskab går også anderledes til værks for at fremme sine projekter. Så sent som i tirsdags lejede man sig ind på den danske ambassade i Berlin, erfarer Berlingske Business. Her informerede man tyske beslutningstagere om vindmølleprojekter. De blev ikke kun præsenteret for tørre tal, men underholdt af sangerinden Gitte Hænning, der fortsat er overordentlig populær i Tyskland og var blevet hyret af DONG Energy til denne aften.

Græsrødderne i Greifswald er imod kulkraftværket, fordi man frygter miljøskader, herunder øget CO2-udlip, og færre turistindtægter, som regionen er afhængig af. Planen om kraftværket støttes imidlertid af Mecklenburg-Vorpommerns regering med ministerpræsident Harald Ringstorff i spidsen. Ringstorff kalder kraftværket et »big bang«, som kan tiltrække investorer til området, der er ramt af stor ledighed. Marita Kunze er mere bekymret for klimaforandringer, og for sine ferielejligheder. Hvis projektet gennemføres kan luften blive forurenet, og så vil allergikere ikke længere holde ferie i Heringsdorf, som hun siger.