DONG-topchef: Vi kunne ikke få prisen for olien

Topchef Henrik Poulsen har pillet "til salg"-skiltet af DONGs olie- og gasfelter. Den forsat styrtdykkende oliepris gjorde, at man ikke kunne få en tilfredsstillende pris.

Administrerende direktør for DONG Energy, Henrik Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største energiselskab, DONG Energy, har siden september grublet over, hvad der skulle ske med selskabets olie- og gasdivision (E&P). Skulle man sælge, opsplitte eller beholde? I dag kom svaret så: Skilsmissen i DONG er aflyst - E&P bliver en del af energikæmpens børsnotering.

Topchef i DONG, Henrik Poulsen, har på intet tidspunkt lagt skjul på, at et decideret frasalg af E&P var en mulighed. Men de efterhånden kronisk lave oliepriser satte en stopper for de planer:

»Vores vurdering er, at den transaktion, som vi gik efter, ville vi ikke kunne få. Derfor endte vi med at konkludere, at det var bedst af beholde ejerskabet,« siger Henrik Poulsen.

Har der været nogen potentielle købere ude at kigge på E&P?

»Jeg vil ikke kommentere på specifikke processer eller samtaler. Vi har lavet et ret omfattende stykke arbejde for at vurdere, om vi kunne komme frem til en god transaktion, og vores vurdering var, at vi ikke kunne få en attraktiv transaktion,« siger Henrik Poulsen.

Syd for grænsen har de tyske energikæmper E.On og RWE begge valgt af spalte sig i en grøn og i en konventionel forretning. Også denne mulighed har DONG set på.

»I forhold til spaltning, kan man sige, at i det nuvreænde markedsmiljø, ville vores olieselskab være ganske svært stillet, hvis det stod på egne ben derude. Samtidigt må vi konstatere, at det en meget omfattende og kompleks proces at skulle lave en decideret spaltning,« siger Henrik Poulsen.

DONG Energy skal efter planen være på børsen senest i marts 2017, og mange investorer har set frem til at kunne sætte deres penge i DONGs grønne forretning, der for mange er det mest attraktive led i selskabet. Nu kommer der så en stor olieforretning med vindmøllerne, men det mener Henrik Poulsen ikke er noget problem.

»Vi kommunikerer meget klart i dag, at langt den overvejende del af vores investeringer vil gå ind i vedvarende energi. Det betyder, at profilen og vægtningen i stigende grad bevæge vil sig i retning af en stadig grønnere energikoncern. Det tror jeg godt, at vi kan forklare investorerne.«