DONG tjener halv milliard på salg af vindforretning

DONG Energy sælger sin onshore vindforretning for 760 mio. kr. til et joint venture mellem energiselskabet SE og pensionsselskabet PFA.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salget omfatter i alt 272 vindmøller med en samlet kapacitet på 196 megawatt. Møllerne er placeret godt 80 forskellige steder i Danmark og har en gennemsnitlig driftsalder på 16 år.

- Vi vil være markedsleder på landvindmøller i Danmark og også i udvalgte nabolande. Med købet af et så stort antal møller er vi rigtig godt på vej. Købet giver os mulighed for at producere vindstrøm med forholdsvis lave og stabile omkostninger. Det er en god investering, som også vil komme Danmarks grønne omstilling til gavn, siger Ole Fruekilde Madsen, koncerndirektør i SE Energi & Klima og bestyrelsesformand for det nystiftede joint venture SE Blue Renewables.

SE og PFA kommer til at eje hver 50 pct. af det nystiftede joint venture. Ole Fruekilde Madsen, SE, udnævnes til formand for selskabet, mens direktør i PFA Kapitalforvaltning, Jesper Langmack, bliver næstformand.

I salget indgår også et udviklingsprojekt på i alt op til 23 megawatt. Forretningen omfatter en dansk organisation bestående af ca. 18 medarbejdere, der fremadrettet vil være beskæftiget hos køberselskabet. Dong vil som led i tidligere annoncerede strategiplaner fremadrettet alene fokusere på havmølleprojekter.

- Med aftalen om at frasælge vores danske onshore vindforretning tager vi endnu et skridt i realiseringen af vores strategi og finansielle handlingsplan. Vi vil fremadrettet anvende vores kompetencer og kapital på havmølleprojekter, hvor vi har en stærk og differentieret konkurrenceevne, siger Henrik Poulsen, adm. direktør i DONG Energy.

Transaktionen ventes at resultere i en avance før skat på op til 453 mio. kr.

/ritzau/FINANS