DONG taber igen til Mærsk i naturgassag

Energitilsynet har for anden gang pålagt DONG at nedsætte priser på transport af naturgas fra Nordsøen. Begge gange er afgørelsen faldet efter klager fra Mærsk.

Mærsk har endnu engang vundet en klagesag over DONGs priser på transport af gas fra Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske få danske selskaber har haft så mange juridiske tvister som Mærsk og DONG de seneste år, og nu har der netop faldet afgørelse i en ny sag mellem de to erhvervskæmper.

Det er Energitilsynet, som netop har truffet gørelse om prisen på transport af naturgas fra felterne i Nordsøen til den jyske vestkyst. Det er DONG, der ejer rørerne, som fører ind til land, og Mærsk er gennem sin store tilstedeværelse i Nordsøen en af de største kunder. Men kunden føler sig snydt og har klaget over DONGs priser, som Mærsk har ment, var for høje. Det har Energitilsynet givet Mærsk ret i pålagt DONG at sætte prisen på sine såkaldte månedsaftaler mellem november 2012 og marts 2014 ned.

Tidligere på året tog Energitilsynet stilling til en lignende sag, hvor DONG også blev pålagt at sænke sine priser for transport af gas fra Nordsøen i perioden juli 2011 til oktober 2012. DONG har dog ikke tænkt sig at give sig i den sag og ankede i første omgang afgørelsen videre til Energiklagenævnet, som dog stadfæstede Energistilsynets første afgørelse, hvorfor DONG nu vil have sagen prøvet ved Vestre Landsret.   

Energitilsynet skriver i sin pressemeddelelse ikke noget om, hvor stor effekt afgørelsen kan have på DONGs finanser, men ifølge branchemediet Energiwatch er det i omegnen af 200 mio. kr.

Først på året fald der dom i en endnu større sag mellem Mærsk og DONG. Dengang handlede det om de såkaldte olieindekserede gaskontrakter, og her faldt en voldgiftssag ud til DONGs fordel, der modtog et betragteligt beløb fra Maersk Oil. Hvor meget præcis vides ikke, men DONGs indtægter for genforhandlede gaskontrakter var på 3,5 mia. kr.

Hvor stort et beløb, som Maersk Oil må af med til DONG, er uklart, men DONG har haft store milliardindtægter på genforhandlingerne af gaskontrakterne.