DONG-strategi skal endevendes inden for ét år

Goldman Sachs vil allerede om et lille år får et afgørende ord i at lægge en ny plan for DONG.

Dong Energys Avedøre-værket Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Analyse: Den delvise privatisering af statsselskabet DONG ved aktiesalg til ATP, PKA og Goldman Sachs er endnu et eksempel på, at staten ikke har håndteret sit ejerskab af et stort statsselskab hensigtsmæssigt, konkluderes det i denne analyse. Som det fremgik af Øko­nomisk Ugebrev i sidste uge blev det ”nye” DONG langt hen ad vejen bygget på indskud af velfungerende regionale elselskaber for meget store milliardværdier, som ikke er blevet forvaltet med tilstrækkelig strategisk skarphed. Hverken bestyrelsen eller ledelsen har formået at udvikle en fokuseret strategi, som byggede på energikoncernens kernekompetencer, og derfor har DONG tabt milliardværdier de seneste år.

Men skal staten så sælge nu, hvor værdien er i bund? I det private erhvervsliv ville en ejer til hver en tid selv havde skudt ny kapital ind (hvis ejeren havde pengene) for at undgå at få udvandet ejerskab til en lav kurs. I stedet ville man sælge senere efter en turn around og opnå en højere værdiansættelse. I den aktuelle sag kan man ikke påstå, at ejeren (staten) ikke har pengene.

Til gengæld er det soleklart, at DONG har brug for at få tilført skarpere internationale fagkompetencer inden for energibranchen, herunder inden for international finan­siering og alternative energiprojekter. Disse kompetencer vil ATP og især Goldman Sachs uden tvivl kunne bidrage med. Men de skarpe fagkompetencer kunne staten også selv – ved et ansvarligt og professionelt ejerskab – havde skaffet uden først at sælge 30 procent af aktiekapitalen til eksterne investorer.

Ved et samråd tirsdag i Folketingets Finansudvalg sagde finansminister Bjarne Corydon, at forligspartierne havde valgt at sælge til private for at sprede risikoen, hvil­ket ikke giver mening for staten i den aktuelle situation. Finansministeren sagde også, at der var enighed med de nye private investorer om at gennemføre DONG’s forret­ningsplan.

Men det fremgår på ingen måde af det aktstykke, som nu er vedtaget af Folketingets finansudvalg. I aktstykket oplyses det tværtimod, at Goldman Sachs alle­rede om et lille år får et afgørende ord i at lægge en ny plan for DONG.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 5.

Få nyheder direkte på Facebook, ved at "Synes godt om" Økonomisk Ugebrev Formue - AktieUgebrevet