DONG solgt til rabatpris

Værdien af DONG Energy på blot 31,5 mia. kr. er under selskabets egenkapital og også lav, når man kigger på de europæiske konkurrenter, viser en gennemgang fra Berlingske Research.

En gennemgang fra Berlingske Research af otte af DONG Energys børsnoterede konkurrenter i Europa viser, at værdien af DONG Energy på 31,5 milliarder kroner placerer DONG lavt i hierarkiet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor vil staten sælge en del af DONG til lavpris? Det spørgsmål vækker politisk undren og stigende vrede, da den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er på vej til at købe en femtedel af DONG og samtidig opnå en række vetorettigheder.

En gennemgang fra Berlingske Research af otte af DONG Energys børsnoterede konkurrenter i Europa viser, at værdien af DONG Energy på 31,5 milliarder kroner placerer DONG lavt i hierarkiet.

Alle de europæiske forsyningsselskaber er i større problemer, men kun DONG og tre andre har en værdi, der er så lav, at den ligger under selskabets bogførte egenkapital. DONGs bogførte egenkapital for aktionærerne i det seneste regnskab er således opgjort til 32,4 milliarder kroner.

Et selskab skal meget gerne være mere værd end sin egenkapital, og den lave værdi fortæller, at der heller ikke de kommende år er store forventninger til, at DONG bliver en sund forretning. Værdien er nemlig bl.a. fastlagt med udgangspunkt i selskabets forventede evne til at tjene penge fremover.

Læs også: Brancheanalyse: Medvind i offshore-industrien

Langt nede i ligaen

Værdien i forhold til egenkapitalen placerer DONG som nummer seks af de ni europæiske selskaber. Blandt andet handler to af de selskaber, som DONG ofte sammenlignes med – tyske RWE og finske Fortum – til en betragtelig højere værdisætning omkring 1,5 gange egenkapitalen, selv om også disse to selskaber har store udfordringer.

Der er dog også selskaber, som målt på dette parameter har det endnu værre end DONG, ikke mindst den tyske gigant E.ON, der har været plaget af gigantiske nedskrivninger som følge af de store omvæltninger i det europæiske energimarked.

Værdiansættelsen af selskaber er en svær opgave med mange parametre i spil, understreger Jyske Banks senioranalytiker Jens Houe Thomsen. »Noget af det, der er afgørende for værdiansættelsen af et energiselskab, er, på hvilken basis, man producerer energien. Vand, vind, atomkraft eller gas? Der handler vandkraft for eksempel til en høj værdi, mens gas handler til en lavere værdi i øjeblikket. Og i DONGs tilfælde har man jo stadig en del gas i porteføljen,« nævner han som én af flere mulige forklaringer på den lave DONG-værdi.

Der er grundlæggende to svar på spørgsmålet om, hvorvidt staten sælger DONG for billigt eller ej. Kritikkerne af aftalen med Goldman Sachs mener, at staten sælger alt for billigt ud af DONG, og Enhedslisten har f.eks. foreslået, at staten i stedet selv burde skyde frisk kapital i DONG. Det andet svar lyder, at DONG ganske enkelt ikke er mere værd i øjeblikket, og at udsigterne til bedring for DONG tilmed er lange.

Svært at vurdere værdi

DONG med topchef Henrik Poulsen i spidsen har da heller ikke lagt skjul på krisens omfang, og at vejen tilbage til en sund forretning kommer til at tage flere år.

Finansminster Bjarne Corydon (S) mener, at aftalen med Goldman Sachs samt pensionskasserne ATP og PFA om at skyde samlet 11 milliarder kroner frisk kapital ind i DONG er den bedste aftale, som kunne opnås. Værdien på de 31,5 milliarder kroner kalder Bjarne Corydon »rimelig«, da den repræsenterer den aktuelle markedsværdi af DONG Energy. I en e-mail forklarer ministeren desuden, at Finansministeriet ikke mener, forholdet mellem markedsværdi og den bogførte egenkapital udgør en »sædvanlig værdiansættelsesmetode«.

Læs også: Stor analyse af 56 miljøteknologiske selskaber

»Vi er ude i noget lidt teknisk her, men det skyldes at den bogførte egenkapital ikke nødvendigvis er relevant i forhold til et selskabs fremtidige indtjeningsevne, men snarere er et udtryk for selskabernes regnskabspraksis, alderen på selskabets aktivmasse osv. Dette illustreres tydeligt ved det store spænd, der er i de af Business opgjorte forhold mellem markedsværdi og indre værdi,« skriver Bjarne Corydon i en e-mail.

I rådgiverkredse bliver det påpeget, at DONG Energy er et svært selskab at værdisætte på grund af de mangeartede forretninger og mange aktiver, der er under værdimæssigt pres, som f.eks. kraftværker. Det er dog især Goldman Sachs’ vetoret over for en udskiftning af topchef Henrik Poulsen, der har vakt opsigt, da det ikke er en normal beskyttelse af større minoritetsaktionærer. Det giver reelt Goldman Sachs en meget voldsom magt over DONG, selv om storbanken kun får én plads i bestyrelsen.

Først om nogle år kan det vurderes, om staten gjorde klogt i at tage nye ejere med ind i DONG på de betingelser. Trods de politiske bekymringer, ikke mindst fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti, tyder det dog fortsat på, at aftalen ender med at blive godkendt af Folketingets Finansudvalg og efterfølgende på en ekstraordinær generalforsamling.