Dong søger milliardlån til britisk havmøllepark

Dong Energy har sammen med to partnere ansøgt om et lån på omkring 1 milliard pund, eller 8,6 milliarder kr., fra EUs investeringsbank til det gigantiske London Array havmølleprojekt.

Foto: Scanpix. Dong Energy vil sammen med to partnere låne op til 8,6 milliarder kr. fra EU til det store britiske havvindmølleprojekt London Array
Læs mere
Fold sammen
Det skriver erhvervsavisen Financial Times. London Array er et ambitiøst havvindmølleprojekt, der efter planen alene i første fase skal bestå af 175 vindmøller som skal generere 630 megawatt elektricitet.

Første fase af projektet ventes at koste 2,2 milliarder pund, og skal efter planen stå klar i 2012.

Bag projektet står danske Dong Energy som seniorpartner med en andel på 50 pct., mens det store tyske energiselskab Eon vil eje 30 pct. og Masdar, en Abu Dhabi-baseret investor i alternativ energi, vil eje de sidste 20 pct.

Ansøger om milliardlån
Ifølge Financial Times blev den milliardstore låneansøgning til EUs Europæiske Investeringsbank, EIB, afsløret da direktøren for det britiske energiteknologiske institut advarede om at omkostningerne ved at generere grøn energi formentlig ikke vil falde over det næste tiår.

Låneansøgningen svarer til næsten halvdelen af projektets forventede omkostninger og illustrerer at bankerne er blevet mere tilbageholdende med at finansierere vindmølleprojekter.

Tidligere lånte banker villigt milliarder ud til vindmølleparker, dels fordi der var og er stor politisk opbakning bag alternativ energi, og dels fordi regeringer i de fleste lande direkte eller indirekte garanterer afregningspriser for grøn energi. Men finanskrisen har også gjort det sværere at finansiere vindmølleprojekter.