DONG skal bygge møller i lyntempo

Den nye havmøllepark ved Anholt skal bygges i et hidtil uset højt tempo. DONGs konkurrent har holdt fingrene væk pga. den stramme tidsplan, som ifølge en ekspert er meget tæt.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

111 havmøller skal DONG banke op omkring Anholt i lyntempo. 

Ifølge aftalen, som et bredt flertal i Folketinget i dag nikkede ja til, skal det, der bliver Danmarks største havmøllepark, stå færdig inden udgangen af 2013, og det er stramt rent tidsmæssigt, mener Birger T. Madsen, der i 24 år har arbejdet som konsulent for vindmølleindustrien. 

- Det er en meget, meget tæt tidsplan. De skal trods alt ud og have lavet kontrakter og i gang med hele underarbejdet derude. Det er en meget tæt tidsplan, og det er angivet af andre som den væsentligste årsag til, at der kun er kommet et bud ind, siger Birger T. Madsen, direktør for BTM Consult. 

Læs også: DONG skal bygge havvindmøller for 10 mia.

Nordens største energiselskab, Vattenfall, afstod af samme grund fra at byde på det enorme projekt. 

- Anholt er simpelthen ikke attraktivt nok. Vilkårerne er meget stramme - blandt andet skal første mølle være i drift allerede ved udgangen af 2012 - hvilket er meget kort tid for et så stort projekt, har Marianne Reedtz Sparrevohn, kommunikationschef i Vattenfall Danmark, tidligere udtalt til Berlingske Business. 

Læs også: Vattenfall siger nej til kæmpestort dansk projekt

Administrerende direktør i DONG Energy, Anders Eldrup, forsikrer dog, at planen holder. 

- Det er hurtigere, end man plejer at lave så store projekter. Det er det største vindmølleprojekt i Danmark, og det at lave så stort et projekt inde for så kort et tidsvindue er meget ambitiøst, siger han. 

Der er kontant afregning, hvis tidsplanen skrider. Ifølge udbudsmaterialet bliver DONG løbende trukket i den pris, de får for strømmen, og hvis ikke alle møller snurrer inden 31. december 2013, vanker der en bøde på 400 mio. kr. 

- Det vil koste os en del penge. I worst case scenariet ganske meget endda, og det har vi selvfølgelig også taget højde for i måden, vi har indrettet os på. Dels ved at have en slags overbooking i skibskapaciteten. Vi er da også langt fremme, også mere end normalt i et vindmølleprojekt. Vi har sikret os, at møllerne er der, men også langt i forhandlinger med leverance af fundament, kabler osv. Så vi har prøvet at dække os ind, så godt vi kan. Vores vurdering er, at vi kan leve op til vilkårerne, siger Anders Eldrup.