DONG ser ud til at få Goldman-milliarder trods kritik

Der tegner sig et klart politisk flertal for, at den omdiskuterede amerikanske storbank Goldman Sachs kan skyde otte milliarder kroner ind i DONG Energy.

Foto: Erik Refner. Der tegner sig et klart politisk flertal for, at den omdiskuterede amerikanske storbank Goldman Sachs kan skyde otte milliarder kroner ind i DONG Energy.
Læs mere
Fold sammen

DONG Energy skal nok få de nødvendige milliarder i frisk kapital og dermed også få den kontroversielle amerikanske storbank Goldman Sachs som ny storaktionær med udvidede særrettigheder.

Det står klart, efter at Enhedslisten torsdag ikke fik nogen opbakning i folketingssalen til sit forslag om at trække aktstykket om kapitaludvidelsen i DONG Energy tilbage.

Enhedslisten har stillet hele 32 skriftlige spørgsmål til finansministeren, som ministeren endnu ikke har svaret på, og der kom heller ikke direkte svar på spørgsmålene i Folketingssalen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) nøjedes med at fastholde, at det er en god aftale for staten, som Finansministeriet har lavet med Goldman Sachs samt pensionskæmperne ATP og PFA om indskud af 11 milliarder kroner i statens trængte energiselskab – heraf otte milliarder kroner fra Goldman Sachs.

Enhedslisten lod kritikken hagle ned over Goldman Sachs og spurgte grundlæggende alle ordførerne i den brede forligskreds omkring DONG, om man havde diskuteret, hvorvidt Goldman Sachs er egnet til at være investor i DONG, om man har studeret Goldmans rolle i finanskrisen og overvejet alternativ kapital til DONG.

Beskyldninger om spekulation

Venstres Peter Christensen bakkede op om aftalen, men havde ikke nogen kommentarer specifikt til Goldman Sachs, da han ikke »havde studeret Goldman nærmere«.

SFs Lisbeth Bech Poulsen understregede, at aftalen er skruet godt sammen og kunne godt forstå, at Goldman Sachs har krævet en række særrettigheder. Hun mente, at mange selskaber havde været uansvarlige op til finanskrisen, og at Goldman Sachs ikke var så meget anderledes end andre selskaber, »bare større«.

Enhedslistens Frank Aaen og Stine Brix gentog på skift, at Goldman Sachs har spillet en hovedrolle i, at finanskrisen blev så alvorlig, som den gjorde, og senest også er blevet beskyldt for spekulation i at presse råvarepriserne op.

Udover Enhedslisten er det kun Dansk Folkeparti, der har stillet kritiske spørgsmål til finansministeren om aftalen. Dansk Folkepartis kritik går især på Goldman Sachs’ vetoret over for en lang række bestyrelsesbeslutninger samt på den aktieincitamentsordning, der er stillet DONGs medarbejdere i udsigt. Dansk Folkepartis Mikkel Dencker understregede dog, at partiet ikke løber fra aftalen om DONG, selv om man er kritisk over for dele af aftalen.

Staten fortsat den største aktionær

Særrettighederne vakte opsigt, da de blev offentliggjort i aktstykket i sidste uge. De mest spektakulære rettigheder er vetoret over for udskiftning i direktionen, ændring af vedtægter samt nye investeringsområder. Dertil kommer, at Goldman Sachs, ATP og PFA har fået en aftale med begrænset risiko, men med mulighed for en rigtig god gevinst på investeringen. Dét man kalder »fuld upside« blandt rådgivere i branchen.

Forslaget fra Enhedslisten betyder dog, at processen trækkes ud, så aktstykket sandsynligvis først kan vedtages i januar, hvorefter en ekstraordinær generalforsamling i DONG Energy formelt skal godkende kapitaludvidelsen og de nye aktionærer. Staten vil dog fortsat være majoritetsaktionær i DONG Energy.