DONG scorer over en milliard på vindmøllehandel

DONG Energy løfter i sit regnskab sløret for en kæmpegevinst fra salget af en stor ejerandel i verdens største havvindmøllepark London Array. Udvikling og videresalg af vindparker kan løfte værdien af DONG markant.

Halvparten DONG Energys ejerandel af verdens største vindmøllepark London Array har indbragt en kæmpegevinst. Fold sammen
Læs mere
Foto: LONDON ARRAY / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner en rigtigt god investering, som de nye investorer i DONG Energy - anført af den kontroversielle amerikanske storbank Goldman Sachs - har foretaget.

DONG Energys resultatfremgang er markant, og den er i høj grad trukket af evnen til at udvikle og videresælge andele i havvindmølleparker med en kæmpestor fortjeneste.

I første kvartal er der således scoret en gevinst på over en milliard kroner ved salget af halvdelen af DONGs ejerandel af verdens største havvindmøllepark London Array, så DONG nu ejer en fjerdedel af vindparken. Det viser en nærlæsning af noterne i DONGs regnskab for første kvartal.

Salgsprisen for en fjerdedel af London Array var 5,8 milliarder kroner, og det overgår langt udviklingsprisen.

DONG Energy har således bogført gevinster fra salg af aktiver på 1.248 millioner kroner i første kvartal. Gevinsten »består primært af avance ved salg af 50 procent af DONG Energys ejerandel i den britiske havvindmøllepark London Array,« forklarer DONG i regnskabsnoterne.DONG har i kvartalet desuden kun frasolgt den problemramte hollandske energihandelsdel, som ifølge hollandske medier blev solgt med et tab. DONG har dog ikke selv oplyst den præcise effekt af det mindre hollandske frasalg.

Fremgangen i DONGs resultater er i høj grad trukket af netop frasalget af 25 procent af London Array. Omsætningen i vindforretningen er således kun steget med 0,1 milliard kroner til 3,4 milliarder kroner, mens driftsresultatet (EBITDA) inklusive frasalgsgevinsten er steget med hele 1,8 milliard kroner til 3,0 milliarder kroner.

Kan DONG fortsætte med at tjene så mange penge på at udvikle og videresælge andele i vindmølleparker, vil værdien af DONG Energy langt overstige de 31,5 milliarder kroner, som selskabet blev værdisat til i forbindelse med den omdiskuterede kapitaltilførsel fra blandt andre Goldman Sachs tidligere på året.Med den markante fremgang i første kvartal er DONG Energy på vej mod den høje ende af sine udmeldte forventninger for 2014 eller mere. Energikoncernens driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) steg således til 6,3 milliarder kroner fra 4,6 milliarder kroner i samme periode sidste år, og dermed er DONG mere end godt på vej mod at nå forventningen om en driftsindtjening i niveauet 15-17 milliarder kroner i år.

Til sammenligning baserede Goldman Sachs ifølge sit salgsmateriale til sine investorer værdisætningen af DONG Energy på en forventet driftsindtjening (EBITDA) i 2013 på 14,4 milliarder kroner. Også den blev overgået, da DONG i 2013 leverede en driftsindtjening på 15,0 milliarder kroner.

Goldman Sachs og de øvrige DONG-investorer ser dermed ud til at være godt på vej mod en rigtig fornuftig investering. Den endelige gevinst vil dog først kunne opgøres i forbindelse med den ventede børsnotering af DONG Energy i 2017 eller begyndelsen af 2018.

På bundlinjen leverede DONG Energy i øvrigt også markant fremgang med et resultat efter skat på 1,6 milliard kroner mod 474 millioner kroner i samme kvartal sidste år.

Goldman Sachs ejer 18,0 procent af DONG Energy, mens den danske stat ejer 57,3 procent af det danske energiikon.