DONG-sag en sejr for sladrehanke

Afsløringen af Anders Eldrups særlige ansatte skete gennem et anonymt tip - en sejr for sladrehankordningen, siger ekspert.

Fra politisk side taler man nu om at fratage Anders Eldrup hans gyldne håndtryk på 17 mio. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyringen af Anders Eldrup som direktør for DONG Energy skete på baggrund af et anonymt tip til bestyrelsesformand Fritz Schur, der derefter undersøgte sagen. DONG har en officiel sladrehank-ordning, der giver frit lejde til ansatte eller andre, der har oplysninger om kritisable forhold i koncernen.

"Formålet med DONG Energy’s whistleblower politik er at undgå en potentiel tilbageholdenhed. Derfor giver vi ”frit lejde” til de medarbejdere, der mener at være vidende om kritisable forhold eller dispositioner, som vil kunne skade DONG Energy økonomisk, på omdømmet eller på anden vis," lyder beskrivelsen af sladrehank-ordningen i DONG.

Og sagen om Anders Eldrups højtlønnede, særlige ansatte viser netop, hvor værdifuld den type ordning kan være, vurderer ledelsesekspert og professor ved Copenhagen Business School, Steen Thomsen. 

"Det er en lille sejr for whistleblower-ordninger. Det virker som om, det er gået helt efter bogen i dette tilfælde. Det er netop i den type situationer, at man har brug for en whistleblower-ordning. Og det er noget, som vi ser flere og flere af især i de store virksomheder i USA," siger han.

Efter bestyrelsesformanden blev gjort opmærksom på sagen, fik han juristerne i sit eget selskab til at undersøge det nærmere. Herefter blev bestyrelsen orienteret. Nu er der iværksat en ny undersøgelse, der forventes at tage op mod 14 dage at gennemføre, der skal nå til bunds i alle kroge af sagen.