DONG sætter katastrofefelt til salg

Energikoncern er klar til at sælge en betydelig del af det engang lovende Hejre-felt, som i dag måske aldrig kommer til at producere olie.

Efter planerne skulle olien fra Hejre-feltet være begyndt at strømme i land til den udvidede råolieterminal i Fredericia i 2017. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG opgiver at få det uheldsprægede store Hejre-felt langt ude i Nordsøen til at fungere uden hjælp udefra. Nu skal en partner ind, og den danske energikoncern DONG er klar til at sætte en stor andel af det plagede felt til salg.

Hejre-feltet har udviklet sig til en af de dyreste fejl nogensinde i dansk erhvervs­historie. Fra at være blevet betegnet som den »kommende kronjuvel i det danske olieeventyr« er feltet endt med at have kostet DONG og den tysk ejede partner Bayerngas enorme summer.

DONG har i foråret nedskrevet værdien af det store felt med 12 milliarder kroner. Det er sket, fordi der blandt andet er bygget en platform i Nordsøen, rørledninger til land og en to milliarder kroner dyr oliefabrik i Fredericia. Alt sammen noget, der måske aldrig skal bruges til noget.

Nu vil DONG forsøge at få en partner ind, som kan være operatør på feltet, hvilket vil sige at tage rollen som det selskab, der skal stå for at få olien op, fortæller Marianne Wiinholt, finansdirektør i DONG. Indtil nu er det ellers DONG, som har haft rollen som operatør.

»Vi tror stadig, at der er et stort potentiale i området, og vi arbejder sammen med Bayerngas på, om vi kan få et kommercielt attraktivt projekt ud af det. Ender vi med det, er det klart, at vi ikke ser os selv som operatør af sådan en udbygning, og vi ser heller ikke os selv opretholde en ejerandel på 60 procent,« siger Marianne Wiinholt.

DONG ejer i dag 60 procent af Hejre-feltet, mens Bayerngas har 40 procent. Wiinholt siger, at DONG endnu ikke er begyndt at forhandle med mulige købere.

»Vi skal finde ud af, om det kan blive et kommercielt attraktivt projekt. Før vi ved det, er det ikke muligt at gå ud at markedsføre det,« siger Marianne Wiinholt.

Oprindeligt var det planen, at den første olie fra Hejre-feltet skulle begynde at strømme i land i 2017. Men allerede i slutningen af januar i år stod det klart, at noget var helt galt på oliefeltet. Selskabet måtte melde ud om en stor nedskrivning på 16 milliarder kroner på grund af den lave oliepris og problemer på Hejre-feltet, som det hed dengang. Det viste sig senere, at 12 milliarder kroner af det beløb skyldtes vanskelighederne på Hejre.

I marts valgte DONG at opsige kontrakten med leverandørerne og lukke feltet i sin nuværende form.

Det skete blandt andet, efter at Hejres platform var blevet så tung, at den ikke kan løftes op på den bærende stålkonstruktion, der allerede er bygget ude i Nordsøen. Samtidig er der også tvivl om, hvorvidt konstruktionens ben kan bære de mange ekstra ton jern og stål.

Det kan betyde, at DONG vil kræve erstatning af to af de centrale leverandører – det franske ingeniørfirma Technip i Paris og det sydkoreanske værft Daewoo.

Den første efterforskning af Hejre-feltet begyndte i 2001, og i 2012 besluttede DONG at investere i feltet, der ligger 292 kilometer nordvest for Esbjerg.

5,5 km under havoverfladen er der anslået at være så meget olie, at Hejre-feltet kunne være blevet et af Danmarks største felter og være med til at holde bunden under den faldende danske olieproduktion fra Nordsøen.

Planerne om at sælge en del af Hejre-feltet sker, efter at energikoncern onsdag fremlagde et regnskab for første kvartal, hvor det især var de mange investeringer i vindmøller, der trak op.

»Jeg er godt tilfreds med regnskabet. Det er særligt glædeligt, at vinddivision vokser pænt, og vi ser resultater af de mange investeringer, som vi har foretaget,« siger Wiinholt.

DONG opnåede en driftsindtjening i årets første tre måneder på 8,1 milliarder kroner eller 35 procent mere end i fjor.