Dong sælger rør, anlæg og medarbejdere for milliarder

Energinet.dk overtager som aftalt Dongs gasdistributionsnet i det sydlige Jylland og dele af Sjælland.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En købskontrakt mellem Dong Energy og Energinet.dk er tirsdag blevet underskrevet.

Aftalen betyder, at sidstnævnte overtager Dong Gas Distribution og dermed gasdistributionsnet og gasdistributionsaktiviteter i den sydlige del af Jylland og på Syd- og Vestsjælland.

Prisen er 2,325 milliarder kroner på gældsfri basis, oplyser Energinet.dk.

»Vi køber gasdistributionsnettet til en konkurrencedygtig pris«, siger Peder Østermark Andreasen, administrerende direktør i Energinet.dk, i en pressemeddelelse.

»Energinet.dk ejer og driver i forvejen det overordnede gasnet, og vi vil drive distributionsnettene i Sydjylland og på Vestsjælland videre, så de cirka 122.000 forbrugerne fortsat får sikker forsyning«, siger han videre.

Aftalen er betinget af, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Finansministeriet og Konkurrencestyrelsen godkender handlen.

Handlen er en del af den politiske aftale om at børsnotere Dong Energy.

Venstre, De Konservative, Socialdemokraterne, De Radikale og SF besluttede i september 2015 at børsnotere selskabet og samtidig frasælge gas- og olieinfrastruktur til Energinet.dk, så det bliver på offentlige hænder.

Energinet.dk hører under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og bliver finansieret via el- og gasregningen. Selskabet skal ikke optjene overskud.

I forbindelse med aftalen om at børsnotere Dong understregede politikerne, at priserne for Energinet.dk's fremtidige gasdistributionsydelse ikke må stige som følge af handlen.

Desuden skal Energinet.dk rette sig efter den samme regulering om tariffer, som Dong Gas Distribution i dag følger.

For de godt 2,3 milliarder kroner får Energinet.dk gasrør, gasanlæg og 97 medarbejdere fra Dong Energy.

»Vi har flere gange tidligere overtaget aktiver fra Dong Energy. De medarbejdere, der er fulgt med, er alle dygtige og skattede medarbejdere, og vi byder de nye kolleger velkommen. Vi vil gøre vores til, at alle får et godt "hjem" i Energinet.dk«, siger Peder Østermark Andreasen.