DONG sælger havvindmøllepark for 5,8 milliarder

DONG Energy frasælger 50 procent af sin andel i verdens største havvindmøllepark, hvilket indbringer ca. 5,8 mia. kr.

Verdens største havvindmøllepark er London Array 1 i den sydøstlige del af England. Fold sammen
Læs mere
Foto: LONDON ARRAY / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy frasælger 50 procent af sin andel i havmølleparken London Array 1 til Caisse de dépôt et placement du Québec.

DONG Energy har i dag indgået en aftale om salg af halvdelen af sin 50 procents andel i havmølleparken London Array 1 med en samlet kapacitet på 630 MW

Den samlede salgspris er 644 mio. engelske pund, hvilket cirka 5.8 mia. kr.

Det svarer til, at hele projektet er det firedobbelte eller 2.576 mio. pund værd. DONG købte sin andel af Shell i 2008 for et ikke oplyst beløb, men ifølge det engelske webmedie The Engineer har det kostet 1,9 mia. pund at opføre projektet.

Havvindmølleparken er den største i verden, som strækker sig over 20 km.

Salget har været lang tid undervejs. Allerede 10. februar sidste år, altså for næsten et år siden, skrev Financial Times, at "DONG er lige ved at sælge en andel på 500 mio. pund i sin havvindmøllepark London Array." Ifølge Financial Times er London Array en af kun ni havvindmølleparker i Storbritannien, som er helt eller delvist forbundet med elnettet og dermed omfattet af de eksisterende tilskudsregler, og ikke de nye regler, som vil komme i 2017. Financial Times' site kræver et kodeord, men artiklen er resummeret her:

“Vi er glade for at have indgået aftale med en så troværdig finansiel investor som La Caisse, og jeg er overbevist om, at La Caisse vil blive en værdifuld partner i dette prestigefyldte projekt," siger Samuel Leupold, koncerndirektør i DONG Energy Wind Power, i en pressemeddelelse. Hele pressemeddelelsen kan læses her.

“Reduktion af vores ejerandele i vindprojekter er en central del af vores forretningsmodel og vores strategi er fortsat at indgå aftaler med industrielle og finansielle partnere til vores havmølleparker for at hjemtage en del af værdi skabelsen, dele risikoen i porteføljen og fremskaffe kapital til nye investeringer i offshore vind. Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med partnerne bag London Array-konsortiet, herunder nu også La Caisse.”

Fra La Caisse siger Macky Tall, Senior Vice President, Infrastructure, at man ser sig som en langsigtet investor.

“Vi ser dette som en mulighed for at investere i et kvalitetsaktiv i en vækstdrevet sektor sammen med etablerede partnere. Vi investerer i dette projekt ud fra en langsigtet tidshorisont og forventer, at investeringen vil give os et attraktivt afkast i mange år fremover."

De andre ejere af London Array er det tyske energiselskab E.on og Masar, et Abu Dhabi-selskab som investerer i vedvarende energi.