DONG sælger fra for milliarder i Norge

DONG Energy skiller sig af med norsk kraftværk som led i strategitilpasning.

Henrik Poulsen, adm. direktør i DONG Energy, nærmer sig ifølge Berlingskes oplysninger sit mål om at sælge ikke-kerne aktiviteter for 10 mia. kr. i 2013-2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energikoncernen DONG Energy får 1,7 milliarder kroner i kassen, efter at den danske energikoncern har aftalt at sælge et norsk kraftværk til Statoil for 1,7  mia. kr.

Salget er et led i den store tilpasning af DONG, som den nye topdirektør Henrik Poulsen har skudt i gang, efter at DONGs økonomi i stigende grad er blevet presset af en tårnhøj gæld og en fejlslagen satsning på naturgas.

DONG sælger det næsten nye gasfyrede kraftværk Energiverk Mongstad, der blev taget i brug så sent som i 2010.

"Med Mongstad-salget tager vi endnu et vigtigt skridt i realiseringen af vores finansielle handlingsplan. Vi har nu solgt ikke-kerneaktiviteter for ca. 9 milliarder kr. i alt," siger Henrik Poulsen, adm. direktør i DONG Energy.

DONG solgte sidste måned sin andel i et stort svensk vandkraftværk for hele 4,5 mia. kr., og før det var det de landbaserede danske vindmøller, der blev skibet af for 0,7 mia. kr. Og netop de landbaserede vindmøller passer ikke i i den reviderede DONG-strategi, hvor havvindmøller bliver dominerende.

Derfor virker det også oplagt, at de kommende frasalg kan omfatte bl.a. de norske landbaserede vindmølleparker Mehuken 1 og 2 med sammenlagt kapacitet på 22,6 megawatt, hvoraf DONG Energy ejer en tredjedel af parkerne. DONG-chefen Henrik Poulsen har tidligere luftet muligheden for, at de forholdsvis små vindkraftparker i Norge og Sverige også står til at blive solgt fra.

Handlen betyder, at topchef Henrik Poulsen er tæt på at have gennemført planen om at sælge ikke-kerne aktiviteter for 10 mia. kr. i 2013-2014 – en plan der blev fremlagt 27. februar i år.

Planerne om frasalgene sker efter, at DONG har været gennem en periode med interne magtkampe og afskedigelse af tidligere topchef Anders Eldrup.

Årsregnskabet for 2012 viste et tab på fire mia. kr. og en gæld der havde nået 33,5 mia. kr.