DONG på ny energikurs

DONG arbejder målrettet på at skifte kul, olie og gas ud med vindenergi. Inden 2010 venter topchef Anders Eldrup at have søsat havmølleprojekter for 15 mia. kr.

Med en dugfrisk beslutning om at etablere to nye britiske havmølleparker har DONG Energy for alvor vist, at investeringer i havvindmølleparker langt fra er en sideforretning.

For øjeblikket har den danske energikoncern således gang i fire havvindmølleprojekter i Danmark og Storbritannien til en samlet pris af mere end 10 mia. kr. De gigantiske investeringer sker i et forsøg på at ændre DONG-forretningen, så den bliver mindre afhængig af fossile brændsler som kul, naturgas og olie.

Selskabet er senest kommet under beskydning på grund af planer om at opføre et kulfyret kraftværk i Nordtyskland. Et skridt, som har fået såvel eksperter som hjemlige politikere til at lange ud efter energikoncernen.

»Vi har en betydelig portefølje af fossile kraftværker, og vi vil godt have ændret balancen i vores samlede energiproduktion, så vi får en større andel af vedvarende energi. Det er vigtigt for os at have et så varieret produktionsapparat som muligt i stedet for lægge alle æg i én kurv,« siger Anders Eldrup, adm. direktør i DONG Energy til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Et skridt, som han blandt andet forklarer med, at ingen endnu ved, hvordan verden ser ud på den anden side af 2012, når den nuværende EU-aftale om udledning af CO2 udløber.

De fire nye havmølleparker ventes at øge DONGs produktionskapacitet, når det gælder vand- og vindenergi, med 60 pct. sammenlignet med i dag, men det betyder ikke, at vindmøllefesten stopper her.

»De fire projekter til godt 10 mia. kr. er det, der er truffet beslutning om nu. Men sådanne projekter er lang tid undervejs. Derfor har vi en stor pipeline af projekter, og vi regner med at træffe beslutning om flere projekter inden 2010, så de samlede investeringer lander omkring 15 mia. kr. Det er det, vi stiler efter,« siger Anders Eldrup.

DONG Energy, der har staten som hovedaktionær, står foran en børsnotering, som ventes at løbe af stablen i første halvår af 2008.

Kilde: Ritzau