Dong overtager resten af gigantisk britisk havmølleprojekt

Dong Energy overtager Hornsea-området i Storbritannien og projektrettighederne til et 3 GW stort havmølleprojekt.

Med overtagelsen af Hornsea-området får Dong projektrettighederne til Hornsea Project 2 og 3, som har en potentiel kapacitet på 3 gigawatt (GW). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyser selskabet i en meddelelse fredag eftermiddag.

Med overtagelsen af Hornsea-området får Dong projektrettighederne til Hornsea Project 2 og 3, som har en potentiel kapacitet på 3 gigawatt (GW).

- Det følger i kølvandet af Dong Energy's overtagelse af Hornsea Project One - et 1200 megawatt (MW) offshore-vindprojekt i runde 3, som blev offentliggjort i februar 2015, oplyser Dong.

Dong vurderer, at Hornsea Project 2 og 3 udgør en vigtig del af Dong Energy's projektportefølje, som skal opføres efter 2020.

Hornsea Project One står i forvejen til at blive verdens med afstand største havvindmølleprojekt. Faktisk bliver projektet næsten dobbelt så stor som den aktuelt største havmøllepark, London Array.

Dong har indtil nu valgt Siemens Wind Power som foretrukken leverandør til det projekt, der kommer til at omfatte op til 171 styk 7,0 MW-møller fra Siemens, svarende til en samlet maksimal kapacitet på små 1200 megawatt (MW). Det vil være første gang, at et enkeltstående havvindmølleprojekt overstiger 1000 MW, eller 1 gigawatt (GW), i kapacitet.

Hvis Siemens' status som foretrukken leverandør bliver vekslet til en reel ordre, vil det i givet fald være den første ordre på selskabets 7,0 MW-mølle nogensinde.

I mange år har Siemens Wind Power været langt foran danske Vestas, når det drejer sig om vindmølleprojekter på havet. Det er der imidlertid blevet vendt lidt op og ned på over det seneste år, hvor Vestas' joint venture-selskab med japanske Mitsubishi, der råder over den gigantiske V164-8,0 MW-mølle, ved flere lejligheder er blevet valgt som foretrukken leverandør hos blandt andre Dong.

Det seneste skud på stammen for MHI Vestas Offshore, som joint venture-selskabet hedder, var udpegelsen som foretrukken leverandør til svenske Vattenfalls projekt Horns Rev 3 ud for den jyske vestkyst. Et projekt på 400 MW.

Til fase 1 af Walney Extension Offshore-projektet, som Dong Energy også er ejer af, er der desuden indgået en betinget aftale med MHI Vestas Offshore. Derudover har Dong valgt MHI Vestas Offshore som foretrukken leverandør til det tyske projekt Borkum Riffgrund 2, der har kapacitet på 450 MW.

Samarbejdet mellem Dong Energy og Siemens går dog rigtig langt tilbage. I 1991 opførte de to verdens første havvindmøllepark sammen ved Vindeby i Danmark.