DONG opgiver problematisk milliard-projekt

DONG Energy kaster nu håndklædet i ringen og opgiver helt prestige-projektet, oliefeltet Hejre i Nordsøen. Milliardinvesteringer er forduftet.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy kaster nu håndklædet i ringen og opgiver helt prestige-projektet, oliefeltet Hejre i Nordsøen. Den problematiske platform vil ikke blive gjort færdig, og Hejre-projektet i sin nuværende form vil blive lukket.

Det oplyser DONG Energy i en fondsbørsmeddelelse.

Dermed fordufter investeringer for mange milliarder kroner mellem hænderne på DONG Energy, imens selskabet kæmper for at blive klar til en børsnotering. Dermed må også statens provenu ved en børsnotering forventes at blive væsentligt mindre end først antaget.

Den dramatiske udmelding kommer efter, at DONG Energy i samarbejde med partneren Bayerngas i længere tid har overvejet, hvad der skulle ske med projektet, som har været ramt af kolossale konstruktionsproblemer. Disse overvejelser er altså endt med, at selskaberne med øjeblikkelig virkning ophæver samarbejdet med leverandørkonsortiet bestående af Technip France og Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

DONG Energy anfører, at leverandørerne ikke har formået at overholde sine forpligtelser i henhold til kontrakten om Hejre-platformen. Dette har blandt andet resulteret i, at gennemførelsen af Hejre-projektet er blevet betydeligt forsinket. Selskaberne har ikke længere tillid til, at leverandørkonsortiet formår at levere platformen og har konkluderet, at konsortiet væsentligt misligholder sine aftaleforhold, skriver DONG Energy fondsbørsmeddelelsen.

DONG Energy overtager de potentielle økonomiske tab og gevinster, der kan være over leverandørerne i forbindelse med ophævelsen af kontrakten.

Hejre-feltet er stort og var udset til i fremtiden at stå for 20 pct. af Danmarks samlede olieproduktion, og det skulle være med til at sikre, at Danmark kunne være selvforsynende i flere år frem. Indtil nu har Bayerngas og DONG Energy investeret 12 milliarder kroner i feltet.

Feltet har udviklet sig til at blive en stor sten i skoen på DONG Energys vej mod børsen. Selskabet måtte i slutningen af januar nedskrive olieforretningen med 16 millarder kr, hvor problemerne med Hejre-feltet formodes at udgøre broderparten af beløbet.

Det er tidligere kommet frem, at A.P. Møller - Mærsk var langt i forhandlingerne om at købe DONGs olieforretning, som er et uønsket barn hos den statskontrollerede energikæmpe. Men det store og uheldsramte oliefelt, Hejre-feltet, holdt Mærsk fra et køb. De to store selskaber var mindst ti mia. kroner fra hinanden.

DONG har hidtil været sparsomme med detaljeret information om baggrunden for problemerne med Hejre-feltet, men har senest i årsregnskabet bekræftet at forsinkelser på Hejre skyldes, at underleverandørerne ikke har kunnet overholde tidsplanen. Den øvre del af Hejre-platformen mangler stadig, og flere medier har skrevet, at det skyldes, at den er for tung.

DONG Energy og Bayerngas vil nu sammen vurdere alternative måder at udvikle Hejre-feltet på.

Lukningen af Hejre-feltet ændrer ikke DONG Energy's tidligere udmeldte finansielle forventninger til regnskabsåret 2016.