DONG opfører verdens største havmøllepark

DONG har taget den endelig beslutning om at opføre havvindmølleparken Walney Extension, der bliver verdens største. I baggrunden lurer dog en endnu større DONG-park.

Vindenergichef hos DONG, Samuel Leupold, har netop taget beslutningen om at bygge verdens største havvindmøllepark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske DONG Energy har netop taget den endelige beslutning om at opføre den britiske havvindmøllepark Walney Extension, der med sine 660 megawatt bliver verdens største af sin slags, når den efter planen står færdig i 2018.

DONG er allerede - delvist - ejer af den nuværende rekordindehaver, London Array, men denne park på altså afgive tronen, når Walney Extension står færdig.

»Walney Extension kommer til at levere grøn el til over 460.000 britiske husstande, og det glæder mig meget, at vi nu kan starte opførelsen af, hvad der bliver verdens største havmøllepark, når den står færdig. Med opførelsen af denne havmøllepark kommer vi et stort skridt nærmere vores strategiske mål om at have en installeret kapacitet på 6,5 GW i 2020,« siger lederen af DONG Wind Power-division, Samuel Leupold, i en pressemeddelelse.

Walney Extension har været en del af DONGs pipeline gennem længere tid og kommer, som navnet antyder, til at ligge i forlængelse af de to allerede eksisterende Walney-parker, der samlet er på 367 megawatt.

DONG har også gennem et stykke tid pudset Walney Extension-projektet af, blandt andet ved at udpege foretrukne leverandører af møller til projektet: 40 vindmøller på 8 MW fra MHI Vestas og 47 havmøller på 7 MW fra Siemens.

Det er dog noget uvist, hvor længe Walney Extension kan have titlen som verdens største havvindmøllepark. I pipelinen hos DONG Energy lurer der nemlig et decideret monster: Den 1.200 MW store Hornsea.

DONG har endnu ikke taget den endelige investeringsbeslutning på Hornsea-projektet, men hvis DONG vil leve op sit erklærede mål om at have installeret 6,5 gigawatt havvind inden 2020, så er Hornsea en hjørnesten.

Hornsea er sammen med Borkum Riffgrund 2 de sidste navngivne projekter i DONGs 2020-pipeline, efter at selskabet tidligere i år annoncerede beslutningen om at opføre Race Bank havvindmølleparken i Storbritannien.