DONG og konkurrenter overrasket over S&P-mavepuster

S&P har ændret syn på den såkaldte hybride kernekapital til overraskelse for DONG og flere konkurrenter. Konsekvensen for DONG bliver 2,2 mia. kr. mere gæld i S&Ps øjne.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.
Læs mere
Fold sammen

Med et trylleslag steg DONG Energys gæld tirsdag eftermiddag med 2,2 mia. kr, men kun i kreditvurderingsbureauet S&Ps øjne.

Det er lettere kompliceret, men skyldes, at en af DONGs 1000 år lange hybridkapitalobligation indeholder en klausul, der giver energiselskabet mulighed for at indfri obligationerne, hvis selskabet skulle få nedgraderet sin rating til non-investment-grade.

S&P har tidligere vurderet, at DONGs hybridkapitalobligation på 600 mio. euro kunne tælle som 50 procent gæld og 50 egenkapital, men bureauet har ændret holdning, så den nu skal tælle som 100 gæld. Et træk, som i S&P-terminologi betyder, at man ændrer sin vurdering fra »Intermediate« til »Minimal«

»Nu vil hybridkapitalen vægte som 100 pct. gæld i S&Ps beregninger, således vil halvdelen af de 600 mio. euro vil blive lagt oven i vores gæld. Vi håber dog, at vi kan reparere det, og vi ser på flere muligheder for at få vurderingen tilbage på 'intermediate',« siger Kristian Borbos, der er lead IR-manager hos DONG.

Da DONG i sin tid lancerede sin 2020-strategi og annoncerede frasalg samt kapitaludvidelse, var det blandt andet fordi, selskabets kreditnøgletal var begyndt at skride. Kristian Borbos vurderer dog ikke, at de 2,2 mia. kr. ekstra i gæld vil bringe DONG i sådan en situation igen hos S&P.

»Vores rating hos S&P er ikke i fare. Vores bruttogæld ligger på omkring 40 milliarder, så der er tale om en lille stigning, som vi håber på at kunne få tilbage. Vi har tiltro til, at vi kan reparere det,« siger han.

Hele energieuropa ramt

Finansiering gennem hybrid kernekapital er et populært værktøj i den europæiske energisektor. Således er DONG Energy heller ikke den eneste virksomhed, der er blevet ramt af S&Ps revurdering.

Svenske Vattenfal har hybridkapital for langt over 10 mia. kr., som bliver ramt, mens energiselskabet SSE, medievirksomheden Bertelsmann og den tyske medicinalproducent Merck KGaA også rammes.

Den samlede mængde hybridkapital, som er blevet revurderet af S&P, beløber sig i 20 mia. euro - heraf er DONGs del altså 600 mio. euro.

For DONGs vedkommende er det ikke mere end seks måneder siden, at S&P nikkede til DONGs obligation som værende gældende som egenkapital.

»Jeg forstår sådan set godt, at S&P ændrer sin vurdering. Men det undrer mig, at de ikke opdage klausulen for seks måneder siden,« siger DONG-analytiker hos Jyske Bank, Jens Houe Thomsen, der ikke mener, at hverken DONG eller investorer skal ligge søvnløse på grund af S&Ps udmelding:

»Bundlinjen er, at det ingen effekt har for investorerne. For DONG betyder det, at nogle jurister skal til London og snakke med S&P og finde en løsning. Det er et irritationsmoment, fordi hybridkapitalen er et godt instrument at have, men det er ikke noget, der holder DONG vågen om natten,« siger Jens Houe Thomsen.

DONG oplyser desuden i fondsbørsmeddelelse, at revurderingen af hybridkapitalen ikke får indvirkning på selskabets forventninger til indeværende regnskabsår. DONG obligationer følges desuden af Moody's samt Fitch, og ingen af de to har ændret holdning til vægtningen af hybridkapitalen.