DONG-notering før forventet

En af danmarkshistoriens største børsnoteringer løber ad stablen tidligere end ventet. Aktiesalget var fuldstændigt klar inden valget, og nu arbejdes der med planer om at sætte salget af DONG Energy i gang 21. januar.

Aktiesalget af DONG begynder 21. januar, forventer kilder tæt på salget. Foto: Kaare Viemose Fold sammen
Læs mere
Det statslige olie- og energiselskab DONG Energy bliver formentligt børsnoteret tidligere end ventet. Staten arbejder med planer om at starte aktiesalget allerede 21. januar. Det bekræfter kilder tæt på salget over for Berlingske Business.

Salget af op til 30 procent af statens aktier i DONG var forventet at starte i andet halvår i år, men på grund af valget blev aktiesalget rykket til foråret 2008. Men nu kommer det frem, at aktierne formentlig allerede kan blive solgt fra 21. januar, hvis Folketinget godkender salget inden jul.

Der er allerede et overvældende flertal for salget af aktierne. Kun Enhedslisten er imod et salg. Ny Alliance er heller ikke formelt med i forligskredsen, fordi partiet ikke sad i Folketinget, da beslutningen om salget blev truffet.

Fritz Schur, der er formand for DONG Energy, siger imidlertid, at det er helt umuligt, at børsnoteringen af DONG starter den 21. januar, for da er han ikke i landet.

»Det kan simpelt hen ikke lade sig gøre på det tidspunkt, for da er jeg bortrejst, og man børsnoterer ikke en virksomhed, når formanden er bortrejst,« siger Fritz Schur.

Han tilføjer at netop for at undgå, at formanden ikke kunne deltage, har han sendt sin kalender for de næste seks måneder til Finansministeriet.

Desuden mener Fritz Schur, at det er helt umuligt at nå at presse børsnoteringen igennem Folketinget og Finansudvalget, så den kan starte den 21. januar.

Alle detaljer på plads
Ifølge Berlingske Business’ oplysninger var alle detaljer omkring salget på plads inden valget. Selv den sidste detalje, nemlig bankernes omfattende analyserapporter om aktien var færdigskrevet. Men da Anders Fogh Rasmussen (V) trykkede på valgknappen, blev et salg udskudt.

»Det har jeg ingen kommentarer til. Der er fortsat ikke truffet beslutning om, hvornår vi kører. Salget skal jo godkendes i Folketinget,« siger Peter Brixen, afdelingschef i Finansministeriet, der står for salget af DONG.

Peter Brixen bekræfter, at alt analysemateriale til potentielle investorer var udarbejdet på valgdagen 13. november, men at det materiale nu skal opdateres.

Finansministeriet har ifølge ham endnu ikke været i kontakt med udenlandske eller danske investorer omkring salget af energiselskabet.

Plan A alligevel
Det har tidligere været forventet, at salget skulle ske midt i januar, men så var meldingen fra DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur, at man ville afvente det fuldstændige årsregnskab for 2007. Nu tyder det imidlertid på, at den første plan går igennem.

Peter Brixen bekræfter, at det ikke er en juridisk nødvendighed at have et færdigt årsregnskab for 2007, inden salget kan gennemføres.

»Det var virkelig fem minutter i tolv, at børsnoteringen blev udskudt før valget. Men du skal binde skoene. Det bliver snart. Efter 21. januar vil du få meget mere at vide,« siger Berlingske Tidendes kilde.

Peter Brixen oplyser, at fra det tidspunkt, hvor der bliver udsendt en meddelelse om, at salget starter, kan der gå fra fem til otte uger, før DONG er at finde i kurslisterne.