DONG nedskriver 16 milliarder og beholder olie

DONG Energy har afsluttet sin strategiske gennemgang af olie- og gasforretning, og selskabet beholder det fossile ben i folden, men tager samtidigt en helt enormt stor nedskrivning på 16 mia. kr.

Foto: Liselotte Sabroe. Henrik Poulsen, topchef i DONG, har netop annonceret de største nedskrivninger i selskabets historie på 16 mia. kr. Samtidigt beholder DONG sin olie- og gasforretning i koncernen.
Læs mere
Fold sammen

Danmarks største energiselskab, DONG Energy, har netop annonceret de største nedskrivning i selskabets historie: 16 mia. kr. har DONG Energy i dag nedskrevet på sine olie- og gasaktiviteter (E&P).

Det sker næsten præcis et år efter, at selskabet nedskrev 8,1 mia. kroner på E&P sidst. Dermed er værdier for 24 mia. kr. gået op i røg, siden Goldman Sachs, ATP og PFA trådte ind i DONG.

Som Berlingske allerede skrev lørdag, så var det ventet, at de enormt store fald i olie- og gaspriserne ville tvinge DONG til at lave nedskrivninger, men de 16 mia. kr. er langt, langt over, hvad nogen iagtagere havde turdet gætte på. Nedskrivningerne er også drevet af problemer med det enorme Hejre-felt:

»Nedskrivningen er forårsaget af det fortsatte fald i olie- og gaspriserne, en reduktion i reserveestimater samt projektrelaterede faktorer, navnlig i forhold til
Hejre-projektet, som fortsat står over for markante udfordringer,« skriver DONG i sin meddelelse.

De enorme nedskrivning blev også fulgt af en anden nyhed, og det er, at DONG har besluttet sig for at beholde sin olie- og gasdivision (E&P) i forretning. Topchef Henrik Poulsen havde ellers igangsat en strategisk gennemgang af DONGs fossile ben for at finde ud af, om det skulle sælges, men DONG har altså besluttet af beholde olien og gassen.

Dermed tyder det foreløbigt på, at DONG lader sig børsnotere med E&P-forretningen, hvilket skal ske inden marts 2017.

I meddelelsen skriver DONG samtidigt, at de penge, der måtte komme fra olie- og gasforretningen vil blive investeret i den vedvarende energi, hvilket vil sige DONGs store havvindmølleforretning samt de biomassefyrede kraftværker.

DONG har i 2020-strategi skrevet, at 60 procent af alle investeringer skal gå til havvind og 30 procent til olie- og gasforretningen, og DONG bekræfter over for Berlingske, at det er denne fordeling af investeringskronerne, som der bliver lavet om på, DONG vil dog endnu ikke løfte sløret for, hvad den nye fordeling bliver.

Med den store nedskrivning, som DONG har foretaget i dag, er det sikkert som amen i kirken, at energiselskabet igen ender med et underskud. Det vil dermed være fjerde år i træk, at DONG har røde tal på bundlinjen.