DONG nærmer sig grænsen for frasalg

DONG har på bare 20 måneder solgt ikke-kerneaktiviteter for mere end 16 mia. kr. Nu nærmer selskabet sig dog grænsen for sine frasalg. Klima- og energiministeren mener nemlig ikke, at DONGs distributionsaktivitet bør være statslige, og så kan det være svært at finde andre købere.

Dong Energy sælger Stenlille Gaslager, der ligger på Sjælland, til Energinet.dk for 2, 25 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu var der ellers lige faldet ro på Dong Energys frasalg. 11 måneder er der gået, siden Dong Energy sidst annoncerede et fraslag af "ikke-kerneaktiviteter" til at man i dag annoncerede det 2,2 milliarder kroner dyre salg af afdelingen DONG Storage.

Bundlinjen er dog stadig, at DONG har frasolgt aktiver for over 16 milliarder kroner, siden Henrik Poulsen i starten af 2013 annoncerede, at man skulle frasælge for mindst 10 milliarder kroner.

Så DONG er mere end i mål med dét punkt i den store 2020-strategiplan. Men det begynder det også at være tyndt med yderligere frasalgsemner, vurderer flere kilder over for Berlingske.

De mest åbenlyse fremtidige frasalg er kran-selskabet A2Sea, der opsætter havvindmøller, en række gaslager-kontrakter i Tyskland og Holland samt DONGs gaskraftværk ligeledes i Holland.

"De har nogle leasing-kontrakter i Holland på lagerkapacitet, som de givetvis kunne sælge, og hvis de kan få en god pris for deres hollandske kraftværk, så tror jeg, at de sælger det," siger Jens Houe Thomsen, der er DONG-analytiker hos Jyske Bank, "A2Sea er ikke et selskab, som DONG er fokuseret på at eje. Det er et selskab, som DONG ikke kan undvære, men det er ikke et de behøver at eje."

Statslige interesser
DONG har indtil videre solgt alt fra vindmøller i Polen, vandkraft i Norge og hovedkontoret i Gentofte. Med frasalgene får Dong frigivet vigtig kapital i aktiver, det ofte ikke var muligt at vokse eller gøre ret meget andet ved. Kapital, der sagtens kan bruges til investeringer i DONGs kerneforretninger inden for vindmøller og olie.

Dagens salg af DONG Storage blev gennemført med vejledning fra Danske Bank og Kromann Reumert. Danske Bank er godt bekendt med Dong og rådgav også Finansministeriet, da staten solgte en andel af energiselskabet til Goldman Sachs, ATP og PFA tidligere i år, så umiddelbart er meget ved det gamle.

Men frasalget i dag skiller sig alligevel ud i forhold til det forudløbende udsalg af aktiviteter. Det er nemlig det eneste salg, der kan relateres til Danmarks forsyningssikkerhed. Det er bemærkelsesværdigt, fordi DONG Energy stadig har store engagementer i el- og gasforsyning i Danmark, og fordi der ofte har været spekuleret i, om DONG ville sælge disse aktiviteter.

Vurderingen hos flere er, at såvel el- og gasnettet i Danmark som gasrørledningerne i Nordsøen er for følsomme for landets forsyningssikkerhed til at staten - der stadig er storaktionær i DONG - vil skille sig af med dem.

Den vurdering bakker Jens Houe Thomsen i Jyske Bank også op.
"Med de aktiviteter nærmer vi os noget, som er en vigtig grund til, at der er offentligt ejerskab af DONG. Det er hjerteblod for staten, og derfor tror jeg også kun, der vil være én mulig køber," siger analytikeren med tyk reference til det statslige energinet.dk, der også var køberen på dagens salg af DONG Storage.

Helveg afviser køb af distribution
Klima-, og energiminister Rasmus Helveg Petersen, der har været meget inde over dagens handel med Dong Storage afviser dog, at købet skal ses som en indikation for, at staten gerne vil have alle DONGs infrastrukturopgaver på egne hænder.

Hvorfor var det væsentlig at rykke Dong Storage fra det ene statsejede selskab til det andet?
Energinet.dk ejer det andet store gaslager, så der er nogle fordele ved at have det samlet ét sted.

Er der et element af, at Dong står og kigger ind i en børsnotering, og at man vil have fuld kontrol over de her aktiviteter, også når DONG går på børsen?
Det her gaslager vil jeg gerne have fuld kontrol med uanset hvad. Jeg synes, der er noget infrastruktur, som skal være statsejet. Det er der nogle ting, der skal være, og så er der nogle ting, der skal være private. De store naturgasreserver, der gør, at vi har fuld kontrol over vores energireserver, de forbliver statsejede.

Var der nogle overvejelser om børsnoteringen?
Nej. Det er ikke det, der ligger i det. Dong er nok statsejet, men de er ikke under instrukser fra mig. Og hvad nu, hvis de ikke investerer tilstrækkeligt i det eller vedligeholder gaslageret? Det vil være nogle ting, som vi ville have svært ved at gribe ind i politisk, så nu er det altså på energinets hænder.

Dong Energy ejer andre infrastruktur-forretninger. Hvad er dine overvejelser i forhold til dem?
Gaslageret har været det afgørende. Gas- og eltransmission er det mest basale. Det store transmissionsnet er også under energinets ejerskab. Distributionen ud til kunderne er ikke central på samme både, der vil jeg tværtimod gerne have, at der er markedsaktører, der konkurrerer mod hinanden.

Så vi kommer ikke til at se staten købe op nogle af DONGs andre infrastruktur-opgaver i den nærmeste fremtid?
Nej, det er ikke det, det handler om. Der er ikke noget signal i det på den måde. Det er simpetlhen bare, at vi nu fra statens side har kontrol over de store gaslagre, så når vi opererer med vindkraft har noget til at balancere el-nettet med. Man ved aldrig, hvornår man får brug for et stort gaslager.

Så du ser ikke DONGs el- og gasdistribution, som noget, staten bør have kontrol over?
Nej.

Heller ikke i det tilfælde, at DONG bliver helt privatejet?
Nej. Jeg mener, at  kan man godt overlade distribution i detail-ledet til kunder til private virksomheder. Men det betyder ikke, at de virksomheder ikke har pligt til at forsyne og er underlagt almindelig regulering.