Dong næppe på børsen i 2009

Energikæmpen Dong Energy kommer til at forblive statsejet en rum stykke tid endnu. Opsigelsen fra investor relations-chef Steen Juul Jensen er tydeligt signal om en alvorlig strandet børsnotering.

Et kæmpemæssigt prospekt, en toptunet og forventningsfuld organisation og topledelse. Alt var klar, da Dong Energy skulle børsnoteres for et år siden. Men i sidste øjeblik trak finansminster Lars Løkke Rasmussen (V) overraskende i håndbremsen og sendte chokbølger ud gennem organisationen i den danske energikæmpe. Børsnoteringen er nu afblæst på ubestemt tid, og med opsigelsen fra investor relationschef Steen Juul Jensen, virker en børsnotering endnu længere væk.

Topchef Anders Eldrup har aldrig lagt skjul på den enorme skuffelse over den afbrudte børsnotering, hvor staten ville sende 28 procent af Dong Energy på børsen. Anders Eldrup blev hentet som topchef til Dong Energy for at stå i spidsen for den store fusion mellem Dong, Energi E2, Elsam, Nesa, Frederiksberg Forsyning og Københavns Energis el-aktiviteter, der kom til verden i 2006. Planen var at sende den fusionerede energikæmpe på børsen, men en global finanskrise kom i vejen i januar sidste år.

»Vi var dengang milimeter fra takeoff. Det var meget ærgeligt, og vi var alle dybt skuffede over beslutningen. Men som verden har udviklet sig i 2008, er det jo svært at være uenig i den beslutning,« siger Anders Eldrup.

Forudsætning ændret
Anders Eldrup ved ikke hvorfor Steen Juul Jensen har valgt at forlade Dong Energy, men det ligger klart, at forudsætningerne for jobbet som chef for investor relations har ændret sig.

»Han blev ansat til en børsnotering, så verden har jo ændret sig. Hvis vi var blevet børsnoteret, havde han måske fået fuldt udbytte af sit job,« siger Anders Eldrup.

Siden den overraskende afblæsning af børsnoteringen har der løbende været spekuleret i hvornår staten igen ville prøve at sende Dong Energy på børsen. Det er dog særdeles tvivlsomt om det kommer til at ske i år. Med et aktiemarked i bund og en sort verdensøkonomi, virker 2009 ikke som det bedste tidspunkt for nyere tids største danske børsnotering. Anders Eldrup lægger da heller ikke skjul på, at Dong Energy går et hårdt år i møde.

»Vi er meget afhængige af energipriserne, og vi har her oplevet markante prisreduktioner - se bare olieprisens dramatiske fald. Det vil selvfølgelig påvirke vores situation, og der er ingen tvivl om, at pilen peger nedad for 2009. Jeg mener dog, at vi står godt rustet i og med, at vi er kommet helskindet gennem fusionen, og vi har fået nedbragt en stor del af vores gæld inden krisen rigtig satte ind,« siger Anders Eldrup.

Venter på Løkke
Som vanligt er meldingen fra Anders Eldrup, at Dong Energy er klar til at gå på børsen, når Lars Løkke Rasmussen ønsker det.

»Vi har jo lavet en stor del af forarbejdet, men det er klart, at jo længere tid der går, desto sværere bliver det,« konstaterer Anders Eldrup.

I Sydbank kalder aktieanalytiker Jacob Pedersen det for et tilbageslag for Dong Energy, at Steen Juul Jensen har forladt selskabet.

»Jeg tror, at aktiemarkederne vil være på gyngende grund et godt stykke ind i 2009. Derfor vil det store spørgsmål være om Dong skal børsnoteres af politiske eller økonomiske årsager. Ren økonomisk bliver det svært at få en god forretning ud af en børsnotering i 2009,« siger Jacob Pedersen.