DONG lider milliardtab på britisk kraftværk

DONG Energy har solgt sin katastrofeinvestering, det gasfyrede kraftværk Severn i Sydwales, til australske Macquarie Group’s Infrastructure and Real Assets.

Dong Energys H. C. Ørstedsværket i Sydhavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG er nu sluppet af med en af sine mest fejlslagne investeringer. DONG har således solgt det gasfyrede kraftværk Severn i Sydwales, til australske Macquarie Group’s Infrastructure and Real Assets. Det oplyser DONG tirsdag.

DONG traf beslutningen om kraftværket til 5 milliarder kr. i 2009, og nu er det solgt for 350 mio. pund svarende til 3,1 milliarder kr. Det giver umiddelbart et tab før skat på 400-500 mio. kr. i forhold til den bogførte værdi. Men i forvejen havde DONG nedskrevet knap 1,4 milliarder kr. på kraftværket.

DONGs investering i kraftværket blev i januar 2013 kritiseret skarpt af Rigsrevisionen.


»Beslutningsgrundlaget, der blev forelagt bestyrelsen ved købet af det walisiske gasfyrede kraftværk Severn i 2009, havde ikke en dækkende beskrivelse af pris- og markedsrisici vedrørende elmarkedet i Storbritannien. DONG Energy måtte i 2012 som følge af ændrede forhold på det europæiske gasmarked foretage en nedskrivning på Severn-værket på 1.390 mio. kr.,« hed det i Rigsrevisionens rapport.

Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i DONG Energy, siger om frasalget:

»Det er lykkedes os at sælge kraftværket Severn til en tilfredsstillende pris i et vanskeligt marked. Frasalget er en vigtig del af koncernens strategi om at frasælge ikke-kerneaktiver og dermed styrke kapitalgrundlaget til gavn for selskabets fremadrettede udvikling«.

Severn producerer el til ca. 1,5 millioner britiske husstande og er et af de mest effektive naturgasfyrede kraftværker af sin slags i Storbritannien. Severn gik i kommerciel drift i november 2010.