DONG laver børsoprydning – men rodekassen er ikke tom

DONG har solgt sine gasledninger til Energinet.dk og sætter i disse dage flueben efter flueben på vej mod børsnoteringen. Den helt store ubekendte i DONG-ligningen er dog stadig den enorme Elsam-sag, der potentielt kan koste DONG omkring 7,5 mia. kroner. Sagen er i sin sidste fase i Sø- og Handelsretten, men domsdagen er endnu ikke sat.

DONG har solgt sine gasledninger til Energinet.dk og sætter i disse dage flueben efter flueben på vej mod børsnoteringen. Den helt store ubekendte i DONG-ligningen er dog stadig den enorme Elsam-sag, der potentielt kan koste DONG omkring 7,5 mia. kroner. Sagen er i sin sidste fase i Sø- og Handelsretten, men domsdagen er endnu ikke sat. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lysindfaldet i Sø- og Handelsrettens lokaler på Amaliegade i København er fantastisk, men det gør også, at en ventilator må stå og blæse kold luft ud over de 27 personer i rummet. Opbuddet er ganske stort i retssalen – ikke af tilhørere, men af advokater.

Det er bestemt heller ikke nogen ligegyldig sag, som udspiller sig i retten. Den såkaldte Elsam-sag er danmarkshistoriens største konkurrencesag og omhandler elselskabet Elsams påståede misbrug af sin ledende markedsposition.

DONG Energy blev i sin tid fusioneret med Elsam, og dermed overtog det børsmodne energiselskab også nærværende retssag. Den rekordlange hovedforhandling i retten har indtil nu varet 18 retsdage, og i næste uge trækker dommerene sig tilbage for at votere.

»Enden er nær. Og nu skal retten snart tage sin afgørelse. Dejligt,« indledte advokat Henrik Peytz, der repræsenterer gruppen af DONG-sagsøgere, sin procedure.

Det er ikke kun i forbindelse med Elsam-sagen, at DONG er ved et endepunkt. De seneste par uger har DONG frasolgt gasdistributionsaktiviteter samt franske vindmølleprojekter og sikret sin finansieringsstruktur. Tre gange flueben på topchef Henrik Poulsens køreplan frem mod en børsnotering, der ifølge flere medier vil blive annonceret i morgen med et såkaldt »intention to float«.

Men der er stadig ubekendte i DONG-ligningen.

Berlingske erfarede for uger siden, at DONG sigter efter at gå på børsen 10. juni, og startskuddet bliver formentlig annonceret i torsdag, hvis man skal tro rygterne.

Det er med andre ord kulminationen på flere måneders hårdt arbejde internt i DONG, der officielt begyndte i september 2015 med selskabets køreplan for børsnoteringen, hvor to målsætninger blev sat op: Afklaringen af oliedivisionens fremtid samt et frasalg af en række aktiver inden for gas- og oliedistribution.

Flueben på flueben

DONG er kommet delvist i mål med begge fokuspunkter.

Olien forbliver en del af DONG Energy, der dog må sluge problemerne med Hejre-olie-gas-feltet, mens størstedelen af aktiv­frasalget inden for distribution blev aftalt tirsdag aften klokken 22.

»Jeg må erkende, at de er godt oppe i tempo med at få vinket punkterne på to-do-listerne af. Jeg tror, at de er klar til en børsnotering, men jeg tror samtidigt også, at de gerne vil have vinket de sidste salgselementer af,« siger DONG-analytiker hos Jyske Bank, Jens Houe-Thomsen.

Den helt store ubekendte er dog Elsam-sagen. DONG Energy har tabt sagen ved tre instanser i det konkurrenceretslige system, men har indklaget den konkurrenceretslige afgørelse for Sø- og Handelsretten. Først når denne sag er afgjort, skal der forhandles om erstatningen, som sagsøgerne oprindeligt mente, burde være 4,4 mia. kr. – men på grund af procesrenter er det beløb nu ved at være 7,5 mia. kr.

Hvorvidt der når at falde dom i den verserende sag i Sø- og Handelsretten inden 10. juni, er uvist:

»Det ved vi ikke endnu. Det tager vi først stilling til på sidste retsdag,« lyder det fra Sø- og Handelsrettens præsident, Henrik Rothe.

Gasarven fra Eldrup

Elsam-sag eller ej, så er DONG på mange områder et andet selskab, end da topchef Henrik Poulsen tog over efter Anders Eldrup i 2012, hvor der i øvrigt også var politisk konsensus om, at DONG skulle børsnoteres.

Den forhenværende TDC-boss har frasolgt såkaldte »ikke-kerneaktiver« for over 16,5 mia. kroner, men DONG har stadig to ikke-kerneaktiver på bøgerne: Enecogen-kraftværket i Holland og Etzel-gaslageret i Tyskland.

Om det tyske gaslager udtalte DONGs finansdirektør, Marianne Wiinholt, i forbindelse med første kvartalsregnskab til Berlingske:

»Det er ikke et kerneaktiv for os, men det er heller ikke et væsentligt aktiv, så tiden vil vise, om det er noget, vi vil blive ved med at have,« sagde Marianne Wiinholt og tilføjede:

»For kraftværket er det fuldstændigt samme svar som for gaslageret. Men på begge disse områder er markedet ikke særligt gunstigt, så der står ikke købere i kø.«

Hvis eventuelle købere vil have et af de to aktiver, skal de formentlig skynde sig. Som nævnt går DONG efter Berlingskes oplysninger på børsen den 10. juni.