DONG kritiseres for fejlslagne milliardinvesteringer

Det er i særdeleshed DONG Energys mislykkede investeringer - blandt andet udenlandske gassatsninger - der møder kritik fra Rigsrevisionen i den længede ventede undersøgelse, der offentliggøres senere i dag.

Fritz H. Schur, bestyrelsesformand i DONG, ventes at måtte lægge ryg til kritik fra Rigsrevisionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Rigsrevisionen vil rejse kritik af fejlslagne milliardinvesteringer i DONG Energy, ikke mindst den voldsomme ekspansion på udenlandske gasmarkeder, der har kostet selskabet milliarder i nedskrivninger i de seneste regnskaber.

Det erfarer TV2 Finans, og oplysningerne stemmer også overens med, hvad Berlingske Business allerede kunne fortælle i tirsdagsavisen.

Mens TV2 fortæller, at DONG går fri, hvad angår frås og et generelt for højt lønniveau, så erfarer DR, at Rigsrevisionen dog peger på forholdsmæssigt høje lønninger til blandt andet HK'ere og ufaglærte ansatte i Dong Energy.

Selve sagen om de særligt lukrative ansættelsesaftaler til få betroede ansatte, der førte til fyringen af topchef Anders Eldrup, er ikke en del af Rigsrevisionens undersøgelse, og fokus rettes derfor især mod de fejlslagne milliardinvesteringer.

Berlingske Business har siden 2010 afdækket en række af DONG Energys fejlslagne investeringer og selskabets lave afkast. Tilbage i august 2011 afviste bestyrelsesformand Fritz Schur, at der var noget at komme efter, men det seneste halve år har DONGs regnskaber vist nedskrivninger og tab i milliardklassen, ikke mindst på grund af en fejlslagen ekspansion på udenlandske gasmarkeder.

Først nedskrev DONG to milliarder kroner i slutningen af august 2012 på sine gasfyrede kraftværker, fordi de lave kul- og CO2-priser har gjort de gasfyrede kraftværker mindre profitable end kulfyrede.

Og blot to måneder senere måtte man så hensætte 2,9 milliarder kroner på tabsgivende gaslagerkontrakter på grund af de selv samme ændrede markedsforhold, hvilket har trukket DONGs bundlinje i det seneste regnskab i et dundrende underskud på 2,4 milliarder kroner.

Udover det enorme underskud har det vakt undren blandt analytikere, at DONG ikke opdagede de to milliardkatastrofer relateret til gasekspansionen samtidig, da det er de samme ændrede markedsforhold, der er årsag.

Det har stillet spørgsmålstegn ved økonomistyringen, ligesom der som fortalt i tirsdagens Berlingske Business også har været problemer med økonomistyringen i vinddivisionen.

Det er dog fortsat uvist, i hvilken grad økonomistyringen vil blive kritiseret.

På grund af de fejlslagne investeringer og det store underskud må DONG nu spænde livremmen ind med en stor spareplan og frasalg for milliarder.

Hvad angår investeringerne, er DONG Energy allerede i gang med at tage konsekvenserne og vil i næste måned fremlægge en ny strategi, hvor der bliver fokus på kerneforretningen og bliver sat klare mål for afkastet fremadrettet.

Hvad angår undersøgelsen af frås og høje lønninger i forhold til andre statsselskaber, så understregede DONG allerede i forbindelse med forårets skandale, at det kan forklares med de mange dyre olie- og vindingeniører. Og her går DONG altså også fri i Rigsrevisionens undersøgelse.

Rigsrevisionens undersøgelse præsenteres på et pressemøde kl. 14 i dag, som Business.dk vil følge.