DONG kan være på vej med krav om erstatning

Det er endnu uklart, men DONG kan være på vej til at kræve erstatning for sammenbruddet på Hejre-feltet.

Foto: Erik Refner. Det er endnu uklart, men DONG kan være på vej til at kræve erstatning for sammenbruddet på Hejre-feltet. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Det er muligt, at DONG kan få erstatning for de mange milliarder, der kan være tabt på det fejlslagne Hejre-felt i Nordsøen. Det kan være årsagen, der har fået DONG til at gå så offensivt ud, vurderer professor.

Indtil videre undersøger DONG mulighederne for at føre projektet videre i en anden form. Og måske er der også mulighed for at få erstatning fra de to leverandører, franske Technip France og koreanske Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

Børsnotering lurer forude

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, vurderer, at mulighederne for erstatning kan have fået DONG til at understrege alvoren i sagen og ikke tale den ned.

»Hvis det havde været en offentlig virksomhed, der havde bestilt noget til to mia. kr., som ikke virkede, ville Rigsrevision have siddet og gennemgået det. I den situation ville myndigheden forsøge at tale problemerne ned, men her indgår der det element, at DONG har en mulighed for at få erstatning, og derfor har de en interesse i at gøre det her problem med manglende levering af anlægget stort, fordi det øger muligheden for erstatning,« siger Per Nikolaj Bukh.

Problemerne på Hejre-feltet kommer op til den stort opsatte børsnotering af DONG, der – som tidligere omtalt i Berlingske – kan ske allerede inden sommerferien. Det er en omtålelig periode for en virksomhed, og særligt fordi noteringen sker få år efter kollapset i OW Bunker, der i efteråret 2014 gik konkurs efter et halvt år på børsen.

»Investorer fra udlandet, som ser et selskab på en danske børs, som har noget med olie at gøre, vil være hyperskeptiske med OW Bunker-sagen i hukommelsen. Derfor skal det, som står i prospektet, simpelthen holde frem for at forsøge at anslå noget. Så er det bedre at nedskrive tilstrækkeligt, så det giver en sikkerhed for investorerne, når DONG skal børsnoteres,« siger Per Nikolaj Bukh.

Da DONG i marts opsagde kontrakten med de to leverandører, oplyste virksomheden, at DONG håndterer, hvordan kontrakten skal ophæves.

»DONG overtager således potentielle økonomiske tab og gevinster, der måtte være forbundet med EPC-kontrakten og ophævelsen over for leverandørkonsortiet,« fremgik det i meddelelsen.