DONG: Ingen panik over tyske vindplaner

DONG Energy går ikke i panik over, at Angela Merkels Kristendemokrater og socialdemokraterne i SPD vil sænke målet for udbygning med vindenergi i Tyskland. Vestas' aktiekurs er i dag foreløbig faldet med én procent.

Dong Energy Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

"Vi kender ikke alle detaljer i den aftale, der netop er indgået mellem de tyske partier (der snart ventes af danne regering red.). Men vi kan med tilfredshed se, at der er bred politisk opbakning til omstillingen af det tyske energisystem, og at havvindmøller fortsat udgør en central del af den omstilling," siger Samuel Leupold, der er chef for DONG Energy Windpower.

DONG er i øjeblikket ved at opføre sin første tyske vindmøllepark, Borkum Riffgrund 1, i Nordsøen. Det grønnne el-kraftværk kommer til at bestå af 89 stk. 3,6 megawatt Siemens vindmøller.

Sidst i august installerede nordjyske Bladt Industries transformerstationen. Bladt Industries begynder ved årsskiftet at installere stålfundamenterne, som vindmøllerne skal monteres på.

Opgaven holder nu og i de kommende måneder 400 Bladt-ansatte beskæftiget ud af i alt 750 ansatte i selskabet. Bygningsdelene til fundamenterne, der vejer op til 1000 ton per enhed skal lastes på flydende pontoner i Aalborg og sejles til byggepladsen godt 54 km fra fastlandet i Nieder Sachsen.

CDU, dets søsterparti i Bayern CSU og socialdemokratiske SPD har indgået en aftale om at reducere målet for havvindmøllekapaciteten i Tyskland til 6.500 megawatt mod tidligere 10.000 megawatt inden udgangen af 2020.

Det betyder, at der i 2020 skal være bygget 1500 havvindmøller af forskellig størrelse i den tyske del af Nordsøen og Østersøen.

"Målet for udbygningen af havvindmøller frem til 2020 stemmer fint overens med, hvad vi har forestillet os, at der vil blive opført i Tyskland," siger DONGs direktør.

"Uanset om det er i offshore vind eller anden kraftværkskapacitet er energiinvesteringer sig oftest i milliard-størrelsen. Derfor er det helt afgørende for os at der fortsat er stabile og forudsigelige økonomiske rammevilkår, der gør det økonomisk attraktivt at foretage disse store investeringer. Derfor er det et skridt i den rigtige retning for hele vindindustrien, at som CDU/CSU og SPD har taget med beslutningen om, at der skal være udbygget med 15.000 megawatt i 2030," siger chefen for DONG Energy Wind, Samuel Leupold.

Ud over Borkum Riffgrund 1 har DONG Energy ret til at opføre tre andre havvindmølleparker i den tyske del af Nordsøen. Men selskabet har endnu ikke truffet beslutning om at investere i nogen af parkerne.

Vestas blev mandag presset på aktiekursen, fordi markedet var nervøs i kølvandet på.

I går faldt Vestas-aktien med tre procent, og kursen er i dag foreløbig faldet yderligere med én procent.