DONG indgår forlig om problemfyldt oliefelt

DONG Energy har indgået forlig i en voldgiftssag mod leverandørerne bag platformen til det problemramte Hejre-felt. DONG kan nu tilbageføre en hensættelse på en lille mia. kr.

Foto: Erik Refner

DONG Energy har netop indgået et forlig i sagen om det store men problemramte Hejre-felt i Nordsøen, det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse. DONG endte for lidt over et år siden i en voldgiftssag mod de to leverandører af platformen til Hejre, fordi leverandørerne i DONGs øjne havde misligeholdt deres konkrakt.

Voldgiftssagen er umiddelbart faldet ud til DONGs side, da konsortiet bestående af franske Technip og koreanske DSME er blevet pålagt udgiften med at bortskaffe Hejre-platformen. Dermed kan DONG tilbageføre en hensættelse på 900 mio. kr., som man allerede har foretaget på Hejre-feltet.

»Det er et godt resultat for vores forretning. Jeg er meget tilfreds med, at vi sammen med leverandørkonsortiet er nået frem til en løsning om tvisten og voldgiftskravene. Vi kan nu lægge sagen bag os og arbejde videre med fokus på at drive en sikker, succesfuld og bæredygtig olie- og gasforretning,« siger direktør i DONG olie og gas, David Cook.

Hejre-feltet var af DONG Energy selv udråbt til at blive den danske olieproduktions fremtid, men feltet er løbet ind i flere problemer undervejs. Produktionen var oprindeligt planlagt til at starte i år 2015, og selvom Energistyrelsen i sine fremskrivninger stadig regner med, at Hejre bliver bygget, så har DONG og partneren Bayerngas ikke sat nogen dato på, hvornår Hejre står færdigt.

DONG Energy skriver i sin fondsbørsmeddelelse, at det nærværende forlig ikke vil påvirke arbejdet med at finde alternative udviklingsmuligheder for Hejre. Det er dog nogenlunde sikkert, at det ikke bliver DONG, som kommer til udvikle Hejre i mål, for det danske olie- og gasselskab forventes nemlig solgt i løbet af 2017.

Netop Hejre har tidligere været en sten i skoen for DONGs oliefrasalg, da det ifølge Berlingskes oplysninger var en stærkt medvirkende grund til, at Maersk Oil trak sine følehorn til sig igen efter ellers at have sonderet et DONG-køb i et stykke tid.