DONG i milliardstor gambling om gas i vindblæst farvand

Energiselskabet DONG åbner nu den store tegnebog til udvikling af gas- og olieproduktion i det barske farvand vest for Shetlandsøerne. »Vi har meget store forhåbninger til produktion fra området,« siger koncerndirektør Søren Gath Hansen.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energiselskabet DONG Energy satser ikke blot på investeringer i havvindmøller i britisk farvand, men nu også stort på at hente naturgas og senere også olie fra et jomfrueligt område. Boringerne kommer til at foregå på store havdybder, hvor der om vinteren kan være ekstreme vejrforhold, der stiller store krav til teknologien.

Danmarks største energiselskab kaster i første omgang over fire milliarder kroner i det vindblæste område vest for Shetlandsøerne, West of Shetland, på kanten af den nordvesteuropæiske kontinentalsokkel ud mod Atlanterhavet.Sammen med den franske oliekæmpe, Total, har DONG netop skudt opbygningen af en gasterminal til over fire milliarder kroner i gang på Shetlandsøerne. Konsortiet har skrevet kontrakt med skotske Petrofac om bygning af landanlægget, der om tre år skal begynde at levere gas til britiske kunder fra DONGs og Totals gasfelter Laggan og Tormore, hvor der er vanddybder på 600 meter.

Store forhåbninger

»Vi har meget store forhåbninger til produktionen fra området. Vi begynder med at bore de første produktionsbrønde i 2012, så gasproduktionen fra felterne efter planen kan begynde i 2014. Derefter er området åbent for produktion af både gas og olie fra andre felter,« siger koncerndirektør Søren Gath Hansen, der er ansvarlig for DONGs efterforsknings- og produktionsaktiviteter.

Om vinteren er der lave vandtemperaturer og stærke vinde og bølger. Bølgerne er i gennemsnit 18 meter høje, og når det er værst helt op til 33 meter. Nogle steder er der vanddybder på over 1.000 meter. Det er her i det ugæstfrie endnu ikke udviklede britiske område, at DONG Energy sammen med det store franske olieselskab Total netop er gået i gang med at opbygge infrastrukturen til en helt ny offshoreproduktion. Der er tale om en gambling, hvor de to selskaber tilsammen vil investere over 20 milliarder frem til 2014 i blandt andet rørledninger til havs og gasterminaler på land. I felterne ligger der ifølge geologer 28 milliarder kubikmeter gas og venter på at blive hentet op.
»Laggan-Tormore er døråbneren til udvikling af hele området,« fastslår Søren Gath-Hansen.

»West of Shetland« rummer anslået op mod 20 procent af Storbritanniens tilbageværende olie- og gasreserver. Naturgas spiller en helt afgørende rolle i den britiske energiforsyning, som DONG satser på at blive storaktør til. 

»Der er et barsk klima med dybt vand og høje bølger. Vi vil bruge ny teknologi til produktion fra undersøiske installationer. Sammen med Statoil og Shell har vi bevist, at der med gasproduktionen fra det norske Ormen Lange-felt er styr på teknologien og sikkerheden, og vores erfaringer med Total er også gode,« siger direktøren.DONG er i fuld gang med at omstille sig til en ny æra uden naturgas fra den danske del af Nordsøen, samtidig med at DONG drømmer om – ud over det danske marked – at blive en ledende nordeuropæisk forhandler og distributør af gas til England, Holland, Tyskland og Belgien. Ormen Lange leverer blandt andet gas til Storbritannien. En række olieselskaber er ivrige efter at få udviklet området ved Shetlandsøerne.
Ud over at have Total som partner er DONG på andre licenser partnere med Stat-oil, Chevron, Hess, OMV og Faroe Petroleum.

I forskellige konsortier har DONG, der med 27 licenser er områdets førende licenshaver, foreløbig gjort ni olie- og gasfund. Om kort tid offentliggør DONG og Total resultaterne af endnu en prøveboring, som Søren Gath Hansen siger ser positiv ud. Dermed har DONG formentlig sit tiende gasfund i »West of Shetland«. Selskabet planlægger at lave yderligere efterforskning på oliefelterne Cambo, Rosebank og Tornado op mod det færøske område, som der er planer om at få opbygget til udvinding.

Siden 2000 har DONG brugt 1,5 milliarder kroner på seismiske undersøgelser og efterforskningsboringer vest for Shetlandsøerne.
»Der vil være gas- og olieproduktion i området i 40 til 50 år. Vi tror på, at det bliver en rigtig god forretning for DONG,« siger direktør Søren Gath Hansen.